Τσίπρας στο Ινστιτούτο Brookings: Νέα εποχή για τους Έλληνες – Μεταρρυθμίσεις και πάταξη της διαφθοράς


18-10-2017 22:38

“Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο” ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings και λίγες ώρες πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«H Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δυσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας .

Και συνέχισε: «Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω οτι η Ελλάδα έχει επιστρέψει».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία».

Και πρόσθεσε ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «νέα εποχή για την Ελλάδα». Εξήγησε πως: «Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings».

Και γι’ αυτό, σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει; «.

Και συνέχισε: «Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο ενώ η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν».

Για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες».

Συνάντηση με Πενς

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η εμβάνθυση της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο Κυπριακό, με τον αντιπρόεδρο να υπογραμμίζει ότι στηρίζει την επανένωσή της ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας είναι γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, στο Business Council for International Understanding.

Στην χθεσινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την αξία της ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε η παροχή εξολισμού για την βελτίωση των ελληνικών F – 16, με κόστος 2,4 ευρώ, κάτι που προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις.

Πηγή: www.newsit.gr