Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν: 71 νεκροί και 170 τραυματίες από διπλή επίθεση των Ταλιμπάν


17-10-2017 17:53

Νέα μεγάλη τραγωδία στο Αφγανιστάν. 71 άνθρωποι έχασαν στην ζωή τους και 170 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση των Ταλιμπάν στα σύνορα με το Πακιστάν.

Το μακελειό ήταν «απάντηση» των πρόσφατων Αμερικανικών επιδρομών στο Αφγανιστάν.

Αρχικά. τουλάχιστον 41 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 20 άμαχοι, σκοτώθηκαν και περίπου 160 τραυματίστηκαν στο Γκαρντέζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίγια. Οι Ταλιμπάν έβαλαν στο στόχαστρο ένα μεγάλο συγκρότημα που φιλοξενεί διάφορες αστυνομικές μονάδες καθώς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Η επίθεση αυτή διήρκησε πέντε ώρες και τελείωσε με τον θάνατο των πέντε δραστών. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στη γειτονική επαρχία του Γάζνι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Γκαρντέζ, 25 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πέντε πολίτες σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση μιας άλλης ομάδας.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεων της οργάνωσης στην περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, η επίθεση ξεκίνησε με την έκρηξη παγιδευμένων οχημάτων (φορτηγών και τζιπ) που άνοιξαν τον δρόμο στους ένοπλους κομάντο.

«Ήμουν στην τάξη όταν άκουσα μια τεράστια έκρηξη, όλο το κτίριο σείστηκε, τα τζάμια θρυμματίστηκαν. Προσπαθούσαμε να βγούμε έξω όταν ακούσαμε και δεύτερη έκρηξη. Πολλοί συμμαθητές μου τραυματίστηκαν από τα τζάμια» είπε ένας σπουδαστής από το Γκαρντέζ, ο Νουρ Άχμαντ.

Στο νοσοκομείο του Γκαρντέζ επικρατούσε χάος, καθώς δεκάδες παιδιά, γυναίκες και τραυματισμένοι αστυνομικοί περίμεναν να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πτώματα αστυνομικών παρατημένα στο πάτωμα.

«Έχουμε 160 τραυματίες και παραλάβαμε 26 σορούς, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει» είπε ο Δρ. Σιρ Μοχάμαντ Καρίμι, ο αναπληρωτής διευθυντής υγείας για την επαρχία Πακτίγια. Όπως είπε, στο στρατιωτικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί επίσης 52 τραυματίες και 6 νεκροί.

Πηγή: www.newsit.gr