Ο υπουργός με τη… Ferrari, παραιτήθηκε


17-10-2017 9:02

Ο υπουργός που επρόκειτο να αναλάβει επικεφαλής της εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν… φοροφυγάς! Η Ferrari του τον “έκαψε” και τον οδήγησε στην παραίτηση.

Πρόκειται για τον γενικό εισαγγελέα (σ.σ. αξίωμα που αντιστοιχεί σε αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης) του Μεξικού Ραούλ Σερβάντες. Η αποκάλυψη πως έχει Ferrari και την έχει δηλώσει σε… εικονική διεύθυνση, του στοίχισε τα πάντα.

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν ΜΚΟ αποκάλυψε ότι ο εισαγγελέας είχε πράγματα να κρύψει. Τη Ferrari του εν προκειμένω.

Παραίτηση

Τη Δευτέρα (16.10.2017) ο Μεξικανός εισαγγελέας αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του.

«Για να μην εμποδιστεί περαιτέρω η επείγουσα προώθηση των νόμων που έχει ανάγκη το Μεξικό, αποφάσισα να υποβάλω στον Ενρίκε Πένια Νιέτο και στη Γερουσία την αμετάκλητη παραίτησή μου», ανακοίνωσε μέσω Twitter.

Ο Σερβάντες είναι πρώην γερουσιαστής του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI).

Είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μεξικανού προέδρου.

Η Ferrari

Ο Σερβάντες είχε καταχωρίσει τη Ferrari 458 Coupé του 2011 σε μια διεύθυνση στην Πολιτεία Μορέλος (κεντρικό Μεξικό). Πρόκειται μια τακτική που συνήθως χρησιμοποιούν φοροφυγάδες στη χώρα.

Αντιμέτωπος με το σκάνδαλο που ξέσπασε, ο δικηγόρος του υπουργού είχε κάνει αρχικά λόγο περί ενός «διοικητικού λάθους» από μέρους της εταιρείας που του πούλησε το αυτοκίνητο.

Ετοιμαζόταν για… προαγωγή

Ο Σερβάντες ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αναλάβει επικεφαλής της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η νέα αυτή εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Η δημιουργία της ακολούθησε την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013, εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στην κυβέρνηση μαζικές διαδηλώσεις.

«Δεν έχω καμιά άλλη φιλοδοξία πέραν του να υπηρετήσω τη χώρα μου τίμια, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Σερβάντες απευθυνόμενος σε μέλη της Γερουσίας.

Η προοπτική του διορισμού του Ραούλ Σερβάντες στην ηγεσία της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από μέρους μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ