Αρχίζουν… ξανά τα όργανα στη Βουλή. Έρχεται νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ινδική κάνναβη


11-10-2017 18:16

Δεν πρόλαβαν να… πέσουν οι τόνοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, και αρχίζουν (ξανά) τα όργανα στη Βουλή! Κι αυτό, διότι είναι στα “σκαριά” νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ινδική κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει το “πράσινο φως” για να καλλιεργείται και να παράγεται φαρμακευτική κάνναβη.

Μετά τις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση των ΑΝΕΛ, υπάρχουν φόβοι για νέους τριγμούς στην κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την κάνναβη.

“Όχι” από Κατσίκη;

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί η φήμη ότι ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρνητικός από τη στιγμή που πρόκειται για ιατρικούς σκοπούς. Φαίνεται, όμως, ότι θα πάρει την τελική του απόφαση, αφού ακούσει τις θέσεις των επιστημόνων.

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός για την κάνναβη

Για τη χρήση της ινδικής κάνναβης σε θεραπευτικούς σκοπούς απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η κάνναβη ταξινομούνταν στον Πίνακα Α των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με όσο ανέφερε ο υπουργός, κρίσιμο και καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ασφαλούς και σταθερής πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Πηγή: www.newsit.gr