Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη – Ορμητικά νερά σάρωσαν τα πάντα – Εικόνες καταστροφής


26-09-2017 15:45

– Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη

– Καταστροφές από τη σφοδρότατη βροχόπτωση στο νησί

– Δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο, δηλώνουν οι κάτοικοι

– Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλημμύρες και την κατολισθήσεις

– Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Σαμοθράκη! Η συνεχής βροχόπτωση έφερε πλημμύρες και κατολισθήσεις, καταστρέφοντας περιουσίες. Το νησί κηρύχθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα ορμητικά νερά ισοπέδωσαν ό,τι βρήκαν στο δρόμο τους. Το μεσημέρι της Τρίτης (26.09.2017) αποφασίστηκε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη επί τόπου.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει το Δήμο Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-09-2017 και 26-09-2017» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν έχουν ξαναδεί τέτοια καταστροφή

Ακόμα και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, λένε πως δεν θυμούνται εδώ και δεκαετίες να έχει υπάρξει τέτοια καταστροφή. Προβλήματα πολύ σοβαρά υπάρχουν παντού. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η Χώρα. Σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Το Δημαρχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ο χείμαρρος πέρασε από μέσα και προξένησε σοβαρές ζημιές. Το Κέντρο Υγείας το ίδιο και οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η καταστροφή στη Σαμοθράκη από τις έντονες βροχοπτώσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας (25.09.2017) αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και τα video που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Τα video της Christine Lanoo είναι ενδεικτικά της πρωτοφανούς καταστροφής

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, αφού μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Οι προσπάθειες των συνεργείων του δήμου αλλά και των μηχανημάτων της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού είναι φιλότιμες.

Ήδη, στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο. Αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε. Μαζί τους είναι υπηρεσιακά στελέχη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών. Ακόμα, στη Σαμοθράκη βρίσκεται ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Θεοδώρου.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυτοψίες στα μέρη της πρωτοφανούς καταστροφής.

Πηγή: www.newsit.gr