Μακρόν: Δεν διαπραγματευόμαστε την συμφωνία για το κλίμα


19-09-2017 22:00

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν «πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παράλληλα επεσήμανε θα ήταν λάθος να καταστρατηγηθεί η συμφωνία με το Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ.

«Αυτή η Συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση, μας δεσμεύει (…) δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδορς, σημειώνοντας ότι «σέβεται βαθιά την απόφαση των ΗΠΑ» και ότι η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή, «αλλά τα άλλα κράτη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Είναι σφάλμα να απειλούμε τη συμφωνία μας με το Ιραν

«Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα μεγάλο σφάλμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

Έπειτα από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Πηγή: www.newsit.gr