Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Εισαγγελικό στοπ.


12-09-2017 17:41

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία περνά για ακόμη μια φορά από… χίλια κύματα. Η εισαγγελία ζητά από την αστυνομία να το εμποδίσει.

Η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε σήμερα όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας αυτής να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία, πάντως, έχει απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Με ανακοίνωσή τους που μοιράστηκε το πρωί, οι εισαγγελικές αρχές απευθύνονται «σε όλες τις μονάδες της αστυνομίας». Επίσης, στην εθνική αστυνομία και τη Mossos d’Esquadra. Η τελευταία εξαρτάται από την καταλανική κυβέρνηση, και διατάζει να αναλάβουν δράση εναντίον των τοπικών αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών «ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων».

δημοψήφισμα

«Οι αστυνομικοί υπάλληλοι θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος». Αυτό τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η εισαγγελία ζητά μεταξύ άλλων: «Να κατασχεθούν οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι και τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους». Ζητείται ακόμη κατάσχεση των εκλογικών φυλλαδίων και άλλων ενημερωτικών μέσων! Όπως επίσης «κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος».

Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra. Κι αυτό διότι η εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ξανά πως η Mossos d’Esquadra εξαρτάται άμεσα από την τοπική κυβέρνηση.

«Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς». Αυτό δήλωσε το πρωί στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά.

Καταλονία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ από την πλευρά του, ζήτησε «να αφήσουν ήσυχη τη Mossos», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1. «Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (…) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική», τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters