Νέο πογκρόμ από τον Ερντογάν – Στο στόχαστρο και η ΜΙΤ


12-09-2017 11:29

Δεν έχει τέλος το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν κατά όσων θεωρεί πως υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Εκδόθηκαν άλλα 63 εντάλματα!

Η… «κάθαρση» Ερντογάν καλά κρατεί στην Τουρκία. Ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και μάλλον δεν θα σταματήσει σύντομα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 63 ανθρώπων.

Ανάμεσά τους και πρώην υπάλληλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της γνωστής ΜΙΤ, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σε 21 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στις ΗΠΑ από το 1999, ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Προφυλακίσεις κι απολύσεις

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.

Περίπου 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τον ίδιο λόγο.

Πυρά κατά Ερντογάν

Κάποιοι από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για την επιχείρηση καταστολής.

Υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να στραφεί εναντίον των αντιφρονούντων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι απαραίτητες εξαιτίας της σοβαρότητας των απειλών που δέχεται μετά το πραξικόπημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ