"Κόβουν" το πετρέλαιο και αέριο από τη Βόρεια Κορέα – Όλες οι νέες κυρώσεις


12-09-2017 8:24

Νέες πιο σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση των ΗΠΑ έγινε ομόφωνα δεκτή.

Πρόκειται για τον 8ο γύρο κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα που επιβάλει ο ΟΗΕ. Η πρόταση κατατέθηκε από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφού «μαλάκωσε» πέρασε ομόφωνα.

Οι σημαντικότεροι περιορισμοί που αποφάσισε τη Δευτέρα (11.09.2017) ο ΟΗΕ αφορούν στον εφοδιασμό της Πιονγκγιάνγκ σε πετρέλαιο και αέριο.

Ο νέος γύρος κυρώσεων του ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε «απάντηση» της νέας, έκτης κατά σειρά, πυρηνικής δοκιμής από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Κίνα είναι η χώρα που προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού που εισάγει.

Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.

Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016.

H αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

Το… μαλάκωσαν

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ. Αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για μια περίοδο 12 μηνών.

Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό.

Ήταν κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης.

Και αυτό κατόπιν πιέσεων της Μόσχας.

Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.

«Δεν θέλουμε πόλεμο»

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

Πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή».

«Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της», συνέχισε η Χέιλι.

«Η απόφαση δεν θα είχε υιοθετηθεί χωρίς την ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ», συμπλήρωσε.

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι «ισχυρή», «ισορροπημένη» κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει «ενότητα» και «αποφασιστικότητα».

Η Κίνα

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί προέτρεψε από την πλευρά του τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «πάρει σοβαρά την προσδοκία και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας» και να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν «ψύχραιμα» και να μην προκαλούν εντάσεις.

Ο Λιου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, «μάλλον σύντομα παρά αργότερα».

Η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει να προστεθεί μια παράγραφος.

Προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Νομίζουμε ότι είναι μεγάλο λάθος το ότι υποτιμάται αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας.

Παραμένει στο τραπέζι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα επιμείνουμε να εξεταστεί», σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Η Χέιλι αποκάλεσε προσβλητική την πρόταση αυτή.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Η Νότια Κορέα καλωσόρισε τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να καταλάβει ότι η προκλητική συμπεριφορά κατά της διεθνούς ειρήνης, μπορεί μόνο να επιφέρει πιο σκληρές διεθνείς κυρώσεις», τονίζει η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε υποστήριξε ότι πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε στη Βόρεια Κορέα ώστε να αλλάξει πολιτική.

Ο Άμπε τόνισε σε δημοσιογράφους ότι το Τόκιο θα επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες να αλλάξουν οι πολιτικές της Πιονγκγιάνγκ και θα συνεργαστεί στενά γι’ αυτό με τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ