Στον… ορό της αλήθειας οι συνεργάτες του Τραμπ.


11-09-2017 12:22

Ψάχνουν, ψάχνουν το… βαθύ λαρύγγι στο Λευκό Οίκο και δεν βρίσκουν τίποτα. Γι’ αυτό και ένας από τους υπουργούς του Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε να περάσουν όλοι από… τεστ!

Δεν είναι άλλος από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, έναν άνθρωπο που πρόσφατα δέχτηκε τις δημόσιες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός πρότεινε την ιδέα να γίνει τεστ αλήθειας στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Έτσι, θα εντοπιστεί ποιος κάνει τις διαρροές πληροφοριών προς τα ΜΜΕ, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις του Αμερικανού υπουργού.

Όλα στη φόρα!

Δεν είχε μπει παρά λίγες εβδομάδες στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ όταν βγήκαν στη… φόρα οι τσακωμοί του με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σέσιονς, πρώην Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στην Αλαμπάμα, πρότεινε την ιδέα για την πραγματοποίηση των λεγόμενων «τεστ αλήθειας» ώστε να βρεθεί ποιος μίλησε στα ΜΜΕ.

Οι λεπτομέρειες γι’ αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες δημοσιοποιήθηκαν τον Ιανουάριο.

Η δε The Washington Post δημοσίευσε τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών, στις αρχές Αυγούστου.

Απόλυση ή… εκφοβισμός;

Ο Σέσιονς ήθελε να επικεντρώσει την προσοχή του ειδικά στα τηλεφωνήματα αυτά με δεδομένο τον μικρό αριθμό ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες, ώστε να εντοπίσει γρηγορότερα ποιος έκανε την διαρροή.

Η πηγή που γνωστοποίησε τις προθέσεις του υπουργού δεν γνώριζε εάν το αποτέλεσμα των τεστ αλήθειας θα χρησιμοποιηθεί για την απόλυση των στελεχών.

Θα μπορούσε, είπε, ν’ αποτελέσει κίνητρο προς αυτούς που έκαναν τις διαρροές, προκειμένου να σταματήσουν.

Ο Σέσιονς πρότεινε την ιδέα του, τον Αύγουστο, στην διάρκεια συνάντησης με προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν την συζήτησε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ ή με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Αύγουστο, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τριπλασιάσει τις έρευνες για την διαρροή πληροφοριών, σε σύγκριση με τις έρευνες που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι δεν θα χάσει χρόνο για την απόδοση ποινικών ευθυνών κατά όσων προχώρησαν σε διαρροές πληροφοριών.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο και καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τον μεγάλο αριθμό των διαρροών πληροφοριών που υποβαθμίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης μας να προστατεύσει αυτή την χώρα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σέσιονς τον Αύγουστο, δεχόμενος την κριτική του Τραμπ για την αργοπορία του να λάβει μέτρα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / CNN