Κρήτη: Πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή – Βρέθηκε ο επιχειρηματίας που δεν υπολόγιζε τίποτα – Διχάζει το πρόστιμο


09-09-2017 17:47

– Λειτουργούσε χωρίς άδεια και έφτασε στο σημείο να κόβει αποδείξεις σε ΑΦΜ άλλης επιχείρησης

– Σε καλοκαιρινό έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν είχε εκδώσει το τελευταίο δίμηνο 16.546 αποδείξεις

– Μετά από διασταύρωση στοιχείων εντοπίστηκε ο πραγματικός ιδιοκτήτης που παρέμενε άφαντος

– Διχάζει τα social media το πρόστιμο που του επιβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν σάλο

«Λουκέτο» δέκα ημερών επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις εγκαταστάσεις αναψυχής στο Γαϊδουρονήσι. Μετά από διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ εντόπισε τον πραγματικό ιδιοκτήτη που εκμεταλλευόταν τις καντίνες του νησιού με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 39.000 ευρώ.

Παράλληλα με το πρόστιμο, κοινοποιήθηκε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας δέκα ημερών, την οποία ο επιχειρηματίας προσέβαλε στη Δικαιοσύνη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ΑΑΔΕ «σφράγισε» την επιχείρηση για δέκα ημέρες.

Οι αποκαλύψεις που είχαν προκαλέσει σάλο

Το Γαϊδουρονήσι ή Νήσος Χρυσή όπως το λένε οι ντόπιοι, βρέθηκε στο επίκεντρο τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή στις καντίνες είχαν προκαλέσει αίσθηση. Όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο ο επιχειρηματίας δεν είχε εκδώσει το τελευταίο δίμηνο 16.546 αποδείξεις! Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως λουόμενοι και βρήκαν στις 4 καντίνες του νησιού, 5 ταμειακές μηχανές οι οποίες ωστόσο, είτε δεν έκοβαν, είτε εξέδιδαν αποδείξεις μαϊμού. Οι αποδείξεις εκδίδονταν σε άλλο ΑΦΜ επιχείρησης εστίασης, η οποία είχε κλείσει εδώ και χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε το ΑΦΜ αντιστοιχούσε σε σουβλατζίδικο άλλης περιοχής που είχε κλείσει, με αποτέλεσμα τα χρήματα του επιχειρηματία να είναι μαύρα και αφορολόγητα! Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη η αρμόδια αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Χρύσα Χατζημαρκάκη ο επιχειρηματίας δεν έλαβε καν μέρος στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση της επιχείρησής του στο νησί, δεν έλαβε ποτέ άδεια από το υγιεινομικό για τις τέσσερις καντίνες, ενώ δεν είχε άδεια ούτε για τις ξαπλώστρες!

Ως κερασάκι στην τούρτα, το ότι ο δήμος Ιεράπετρας σφράγισε στις αρχές Ιουνίου τις καντίνες, οι οποίες όμως άνοιξαν ξανά και συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν ασχολήθηκε κανείς. Ο δήμος δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει τα όσα συμβαίνουν. Οι πελάτες πήγαιναν στις καντίνες, πλήρωναν και αγόραζαν προϊόντα που δεν είχαν ελεγχθεί και έφευγαν με αποδείξεις μαϊμού!

Η… παράδοση στη φοροδιαφυγή

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες παραβάσεις στις καντίνες της Χρυσής είχαν βεβαιωθεί και πέρυσι, σε μια επιχείρηση η οποία ναι μεν ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος όμως την ενοικιάζει από τον δήμο Ιεράπετρας. Εκτός όμως από αυτό, κανείς δεν σκέφτηκε να ενημερώσει όσους επισκέπτονταν την Χρυσή ότι στο νησί δεν λειτουργεί καμία καντίνα. Μάλιστα αναστάτωση επικράτησε όταν εργαζόμενοι της «σφραγισμένης» επιχείρησης προσπάθησαν να μαζέψουν τις ξαπλώστρες, εκτελώντας εντολές του επιχειρηματία.

Οι λουόμενοι αντέδρασαν καθώς για να επισκεφτούν το νησί κλήθηκαν να πληρώσουν και χθες το δημοτικό τέλος του 1 ευρώ, παρά την αδιαφορία του δήμου για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Πηγη: flashnews.gr, ekriti.gr