Οι Τούρκοι της Γερμανίας γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν. Ψηφίζουν Σουλτς, Μέρκελ και Πράσινους


07-09-2017 15:54

Ας λέει ο Ερντογάν τη Μέρκελ και τον Σούλτς ναζί. Ας καλεί τους Τούρκους της Γερμανίας να τους “μαυρίσουν” στις εκλογές. Εκείνοι, του γυρνούν την πλάτη!

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, τουρκικής καταγωγής, θα παρακούσει τον Ερντογάν και θα ψηφίσει όπως δεν θέλει ο Τούρκος πρόεδρος στις γερμανικές εκλογές.

Οι περισσότεροι από τους τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες δηλώνουν ότι στις 24 Σεπτέμβρίου θα ψηφίσουν είτε το κόμμα της Μέρκελ (CDU), είτε τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς είτε τους Πράσινους!

Αυτό προκύπτει από έρευνα ιδρύματος TAVAK για την Ευρώπη, που δημοσιεύεται στο στην εφημερίδα Χουριέτ.

Ψηφίζουν τους… «εχθρούς» του Ερντογάν

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε επτά πόλεις με δείγμα 1.072 Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Δείχνει πως το 64% εξ αυτών θα ψήφιζε κόμματα που έχουν χαρακτηρισθεί «εχθροί της Τουρκίας» από τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το TAVAK, το 45% θα ψήφιζε Σοσιαλδημοκράτες, το 12% το κόμμα της Μέρκελ και το 7% τους Πράσινους.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής Φαρούκ Σεν τόνισε πως το 65% των Γερμανών τουρκικής καταγωγής ψήφισαν στις τουρκικές εκλογές το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν.

Ωστόσο, πλειονότητά τους δηλώνει ότι δεν θα υπακούσει τις προτροπές του Τούρκου προέδρου να μην ψηφίσουν γερμανικά κόμματα.

«Υπάρχει ένα εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι που πρόκειται να ψηφίσουν. Καλώ τους Τούρκους ψηφοφόρους να δώσουν ένα απαραίτητο μάθημα στα κόμματα που τάσσονται κατά της Τουρκίας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ερντογάν.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η πρόθεση ψήφων των τουρκικής καταγωγής Γερμανών πολιτών είναι χαμηλή, μόλις στο 44%. Το 38% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει, ενώ το 18% δηλώνει αναποφάσιστο.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 3.200.000 Τούρκοι, από τους οποίους οι 1.470.000 έχουν γερμανική υπηκοότητα.

Στην πλειοψηφία τους, οι Τούρκοι της Γερμανίας έχουν την τάση να ψηφίζουν συντηρητικά κόμματα στην Τουρκία, όμως προτιμούν τα προοδευτικά κόμματα στις γερμανικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕFE