Βόρεια Κορέα: Αυτές είναι οι κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006 – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν… πτοείται!


05-09-2017 0:11

– Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

– Σταδιακά έγιναν πιο αυστηρές

– Γιατί αυτή η στρατηγική δεν έχει αποτέλεσμα

Νέο ψήφισμα με κυρώσεις κατά την Πιονγιάνγκ θα παρουσιάσει η Ουάσινγκτον, με στόχο αυτό να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να είναι στην ίδια… γραμμή, η Telegraph θυμίζει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην Βόρεια Κορέα από το 2006, που σταδιακά έγιναν πιο αυστηρές, τονίζοντας όμως πως αυτή η στρατηγική δεν έχει αποτέλεσμα.

Εμπάργκο στα όπλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε αρχικά, τον Οκτώβριο του 2006, εμπάργκο στα όπλα και απαγόρευση σε εισαγωγές και εξαγωγές διαφόρων ειδών, για να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές ή να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Τον Ιούνιο του 2009, αυτή η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλα τα στρατιωτικά υλικά, τις οικονομικές συναλλαγές και την τεχνική κατάρτιση που σχετίζεται με την προμήθεια και τη χρήση όπλων, πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας.

Το 2013 έγινε το επόμενο βήμα, επιτρέποντας σε χώρες να κατάσχουν και να καταστρέφουν υλικό που σχετίζεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέκτεινε τις κυρώσεις, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικές επιθεωρήσεις σε όλα τα φορτία από τη Βόρεια Κορέα, σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Ταξίδια και είδη πολυτελείας

Το 2006 συστάθηκε μία επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, προκειμένου να συντάξει μία «μαύρη λίστα» ατόμων και φορέων που παρέχουν στήριξη στα απαγορευμένα προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Η λίστα αυτή τώρα περιλαμβάνει 62 άτομα και 50 φορείς, προβλέποντας απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους.

Πηγή: www.newsit.gr