Βόρεια Κορέα: Τραμπ και Μέρκελ ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις – “Ψάχνεται για πόλεμο”


04-09-2017 22:55

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει “τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα” σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η εκπρόσωπος της χώρας στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται.

«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «επείγουσα» και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία «δεν λειτούργησε» ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο».

«Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη», τόνισε.

Ραγδαίες εξελίξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης Νίκι Χέιλι.

Όπως είπε η Χέιλι, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η Χέιλι κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα «έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο» με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τραμπ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασαν σήμερα στην τηλεφωνική τους συνομιλία τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

«Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε στον Τραμπ ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

Γαλλία: «Παγκόσμια απειλή ο Κιμ»

Ο Κόρο Μπέσο, ο Ιάπωνας πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τόνισε ότι ο κίνδυνος της Βόρειας Κορέας έχει φτάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου και αποτελεί «θανάσιμη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου». Ο Νοτιοκορεάτης πρεσβευτής, Τσο Τάε-γιουλ κάλεσε για την επιβολή «αληθινά σκληρών μέτρων, τα οποία θα είναι πραγματικά επώδυνα για την Πιονγιάνγκ», μεταξύ άλλων μπλοκάροντας τη ροή χρημάτων που ενδεχομένως χρηματοδοτούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Υπέρ των νέων κυρώσεων τάχθηκε και το Παρίσι. «Δεν είναι πλέον θέμα περιφερειακής απειλής, πρόκειται για παγκόσμια απειλή», είπε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Δεν είναι πλέον εικονική, αλλά επικείμενη η απειλή. Οχι απλά σοβαρή πλέον, αλλά υπαρξιακή απειλή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κίνα σε Κιμ Γιονγκ Ουν: «Σταμάτα»

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

«Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) … να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κίνα: «Πρόκληση για εμάς»

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που εμφανίστηκε ως πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να εκληφθεί ως ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στην Κίνα προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, μακράν η πιο ισχυρή, συνέπεσε με την έναρξη στην Κίνα της ετήσιας συνόδου κορυφής των “Brics”, των πέντε μεγάλων αναδυόμενων δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Έτσι ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν έκλεψε τη δόξα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ενώ το Πεκίνο παραμένει θεωρητικά ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Ένδειξη της ενόχλησης του κινεζικού καθεστώτος για αυτή την προσβολή, η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή σχεδόν δεν αναφερόταν καθόλου σήμερα στον επίσημο τύπο της χώρας. Το Πεντάγωνο έκανε λόγο ωστόσο για «μια μαζική στρατιωτική απόκριση» εγείροντας το φάσμα ενός πολέμου στις πύλες της Κίνας.

Με την τελευταία αυτή δοκιμή, ο Κιμ Γιονγκ-ουν επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους κινέζους ηγέτες, παρατηρεί ο Ντέιβιντ Κέλι, του γραφείου ερευνών China Policy, με έδρα το Πεκίνο.

«Το μήνυμά του είναι: μην παίζετε μαζί μου», εκτιμά αυτός ο ειδικός στα γεωπολιτικά ζητήματα. Όμως ο Γιονγκ-Ουν έχει την εντύπωση ότι είναι «το θύμα ενός παιγνιδιού ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο».

Η Κίνα ανέστειλε στις αρχές του έτους τις αγορές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, μια κρίσιμη πηγή εσόδων για τη δυναστεία των Κιμ, και ενέκρινε τις επτά σειρές κυρώσεων που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια από τη διεθνή κοινότητα.

Όμως ο ασιατικός γίγαντας, όπου κατευθύνεται το 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών, παραμένει στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που της επιβάλλει να ασκήσει περισσότερη πίεση στον ταραχώδη γείτονά της. Ο Τραμπ απείλησε να αναστείλει τις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα.

Όμως η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να καταδείξει πως «οι νέες κυρώσεις δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να παράξουν το ίδιο αποτέλεσμα», δηλαδή περισσότερες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, εξηγεί ο Κέλι.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Κατά τη γνώμη ορισμένων αναλυτών, η Κίνα βρίσκεται σε μια άβολη θέση: υπό την πίεση της Ουάσινγκτον που θέλει να την αναγκάσει να πείσει με αλλεπάλληλες κυρώσεις τον σύμμαχό της να αποκηρύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, και υπό την πίεση της Πιονγκγιάνγκ που θέλει να εξασφαλίσει με εκείνην ως ενδιάμεσο την έναρξη συνομιλιών με τους Αμερικανούς.

Τώρα που έχει καταδείξει την ισχύ του οπλοστασίου του, «σκέπτομαι πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν μπορεί να ριχθεί σε μία επιχείρηση γοητείας για να προσπαθήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι», παρατηρεί ο σινολόγος Ζαν-Πιερ Καμπεστάν, από το πανεπιστήμιο βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ.

Κάνοντάς το, ο βορειοκορεάτης ηγέτης διακινδυνεύει ωστόσο να προκαλέσει τον θυμό του κινέζου προέδρου την ώρα που ο τελευταίος πλησιάζει σε μια πολιτικά κρίσιμη προθεσμία: το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου.

«Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει σφυρηλατήσει την εικόνα ενός ισχυρού άνδρα, βρίσκεται στριμωγμένος στον τοίχο, είναι αναγκασμένος να αντιδράσει έντονα», παρατηρεί ο Καμπεστάν, ο οποίος αναμένει ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη αντίδραση όπως ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, θα μετατεθεί για μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου.

Αν ζητήσει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος, το Πεκίνο στέλνει την Ουάσινγκτον πλάτη με πλάτη με την Πιονγκγιάνγκ τασσόμενη υπέρ ενός διπλού μορατορίουμ: της ταυτόχρονης αναστολής των βορειοκορεατικών δοκιμών και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την τελευταία δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Ο κινεζικός τύπος, που στο παρελθόν είχε αναφερθεί σε μια αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου προς τον μικρό γείτονά του, εμφανίστηκε επίσης μετρημένος σήμερα στην αντίδρασή του.

«Αν οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας δεν μολύνουν τις βορειοανατολικές περιοχές της Κίνας, η Κίνα θα πρέπει να απέχει από την επιβολή πολύ επιθετικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα», γράφει έτσι το κύριο άρθρο της εθνικιστικής εφημερίδας Global Times.

«Οι κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αναστολής των εξαγωγών πετρελαίου, δεν θα επίλυαν ουσιωδώς το πρόβλημα», παρατηρεί ο Ουάνγκ Ντονγκ, ειδικός διεθνών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Το να πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις μπορούν να κάνουν τα πάντα είναι λάθος. Στην Ιστορία το ποσοστό επιτυχίας τους δεν ξεπερνά το ένα τρίτο», δηλώνει.

Η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από τη χθεσινή έκρηξη έγινε αισθητή στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας. Οι κινεζικές αρχές, που ξεκίνησαν αμέσως έλεγχο των επιπέδων ακτινοβολίας στα σύνορα, δήλωσαν σήμερα ότι δεν παρατηρήθηκε «καμία επίπτωση» στο περιβάλλον ή στον πληθυσμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr