Αναβρασμός! Γερμανία για Βόρεια Κορέα: "Πρέπει να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα"


04-09-2017 21:31

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ και ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας.

«Υπό το φως της παράλογης και συγκρουσιακής στάσης της Β. Κορέας, η καγκελάριος και ο πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεθνή κοινότητα ώστε να υιοθετήσει τάχιστα επιπρόσθετες, αυστηρότερες κυρώσεις» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο συντονισμός των ενεργειών των συμμαχικών πλευρών. «Ο κοινός στόχος είναι να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση και να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση».

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή για την ασφάλεια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Θεωρούν επίσης ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι μια διευθέτηση της κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Μουν θα συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση στην κορεατική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι είναι «εύκολο» για τις χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή να μιλούν για την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τις ανακοινώσεις τους. «Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συμπεριφέρονται πιο έξυπνα και πιο ισορροπημένα» είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη στάση των ΗΠΑ.

Πηγή: www.newsit.gr