Απεργία στα McDonald’s για πρώτη φορά στα χρονικά!


04-09-2017 14:38

Απεργία κάνουν σήμερα (04.09.2017) οι εργαζόμενοι σε δυο εστιατόρια των McDonald’s. Είναι η πρώτη φορά στη Βρετανία που γίνεται απεργία στη γνωστή αλυσίδα fast food.

Οι εργαζόμενοι σε δύο εστιατόρια των McDonald’s διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους.

Την απεργία στηρίζει το συνδικάτο του τομέα της εστίασης της Βρετανίας, το Bakers, Food and Allied Workers Union (BFAWU), και αφορά δύο εστιατόρια McDonald’s στο Κέμπριτζ και το Κρέιφορντ.

Περίπου 40 εργαζόμενοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση και αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Γουέστμινστερ, μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τι ζητούν

Διαμαρτύρονται για τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας τους.

Έχουν προσληφθεί με συμβόλαια μηδενικών ωρών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένο κάποιο ωράριο, αλλά ούτε και συγκεκριμένος μισθός.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθό τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα και περισσότερη ασφάλεια αναφορικά με τις ώρες εργασίας.

«Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food, όπως η McDonald’s, αναγκάζονται να υποστούν κακές συνθήκες εργασίας, δραστικές μειώσεις στον αριθμό ωρών εργασίας καθώς και παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του BFAWU Ίαν Χόντσον.

Τι λένε τα McDonald’s

Από την πλευρά της η McDonald’s απάντησε ότι η απεργία αφορά μόλις 14 άτομα και ότι έχει σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις της για νέα συμβόλαια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι εργαζόμενοί της πλέον μπορούν να επιλέγουν μεταξύ

ενός ευέλικτου συμβολαίου, κάτι που προτίμησε η πλειονότητα των εργαζόμενων ή

ενός σταθερού συμβολαίου που ορίζει κατώτατο όριο εγγυημένων ωρών εργασίας.

Με παρουσία στη Βρετανία από το 1974, η αλυσίδα McDonald’s διαθέτει 1.200 εστιατόρια στη χώρα, όπου εργάζονται περίπου 85.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ