Θέλουν να προλάβουν την καταστροφή! Η Ελβετία βάζει στο ίδιο τραπέζι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν


04-09-2017 13:34

– Η Πρόεδρος της Ελβετίας δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

– Ψάχνουμε το μέρος για την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, είπε η Πρόεδρος της Ελβετίας

– Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα πέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο!

– Οργισμένη η Σεούλ με τον Ντόναλντ Τραμπ – Τον κατηγορούν ότι παίζει το παιχνίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν

Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, μια δήλωση από την Πρόεδρο της Ελβετίας έρχεται να αλλάξει το τοπίο.

Όπως είπε η Doris Leuthard, η χώρας της αναλαμβάνει πρωτοβουλία έτσι ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

«Αυτό που ψάχνουμε είναι το που», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ελβετίας.

Μπορεί να οπλίσει πύραυλο με πυρηνικά

Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από τη Νότια Κορέα ότι θεωρεί πως η Βόρεια Κορέα επέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας:

«Θεωρούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο».

Οργισμένη η Νότια Κορέα με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παίζει το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ και κινδυνεύει να αποδυναμώσει μια συμμαχία πολλών δεκαετιών με τη Νότια Κορέα, αποφεύγοντας τους αξιωματούχους της χώρας και απειλώντας να ακυρώσει μια εμπορική συμφωνία με τη Σεούλ.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια βόμβα υδρογόνου, ο Τραμπ δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μου Τζε-Ιν, αν και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Σε μια σειρά από tweets που ανάρτησε μετά την πυρηνική δοκιμή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, αλλά παράλληλε επέκρινε και τη Νότια Κορέα.

«Η Νότια Κορέα συνειδητοποιεί, όπως τους είχα ήδη πει, ότι η κατευναστική τους ρητορική προς τη Βόρεια Κορέα δεν λειτουργεί, δεν κατανοεί παρά ένα πράγμα!», έγραψε απευθυνόμενος στον Μουν που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Σάββατο ο Τραμπ είχε επισημάνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια.

Οι απρόσμενες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα αποτελούν έκπληξη.

Αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι τα tweets του επιδεινώνουν την κατάσταση εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης.

Ο Μουν ζήτησε μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή να επιβληθεί «η πιο ισχυρή τιμωρία» στην Πιονγκγιάνγκ, κυρίως μέσω της επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ προκειμένου «να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Οι ΗΠΑ έχουν βάσει συμφωνία αναλάβει την προστασία της Νότιας Κορέας, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη χώρα 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η συμμαχία με τη Σεούλ αποτελεί επίσης πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στην Ασία, η οποία έχει στόχο να αντικρούσει την κινεζική επιρροή και να αποτελέσει ανάχωμα στη στρατικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Εκτός από τη συνομιλία του με τον Άμπε, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η Κίνα «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με μικρή επιτυχία».

Πηγή: www.newsit.gr