Γερμανικές εκλογές: Ντιμπέιτ Μέρκελ – Σουλτς


03-09-2017 16:13

Όλα έτοιμα για το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς, τρεις εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές. Προσδοκίες και… λεπτομέρειες.

Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και οι μονομάχοι θα ριχτούν απόψε στην… αρένα της τηλεόρασης! Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς αναμετρώνται το βράδυ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που αναμένεται με μεγάλη αγωνία!

Ο Σουλτς θέλει να φθείρει την… άφθαρτη Μέρκελ!

Μία και μόνο τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων για τις γερμανικές εκλογές: Της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Το ντιμπέιτ που θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, έχει προγραμματιστεί για τις 20:15 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας). Θα μεταδοθεί από τα τέσσερα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας. Αναμένεται να την παρακολουθήσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

ντιμπέιτ ντιμπέιτ

Ο Σουλτς θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Μέρκελ. Μια Μέρκελ που «μοιάζει σχεδόν άφθαρτη έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Την ίδια ώρα «οι τρεις εβδομάδες που έρχονται ενδέχεται να είναι έντονες».

Ωστόσο το έργο του επικεφαλής του SPD μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν από απόσταση τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδινε διαφορά 17 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ του CDU.

Μόνο το 22% των Γερμανών επιθυμεί να δουν τον Σουλτς στην καγκελαρία.

Γερμανικές εκλογές: Τεστ προσωπικοτήτων

Το σημερινό ντιμπέιτ αναμένεται να είναι ένα τεστ προσωπικοτήτων: Από τη μία η Μέρκελ, 63 ετών, κόρη προτεστάντη πάστορα που γεννήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία μετρά την κάθε λέξη της.

Μέρκελ

Από την άλλη ο πληθωρικός Σουλτς, δύο χρόνια νεότερός της. Γεννημένος στην καθολική Δυτική Γερμανία, εμφανίζεται ως «άνθρωπος του λαού». Υπενθυμίζει ότι είναι ένας ανανήψας πρώην αλκοολικός, αυτοδίδακτος που άφησε το σχολείο χωρίς να πάρει απολυτήριο.

Σουλτς

«Η τηλεμαχία όπως ο αυθορμητισμός και η ευφράδεια δεν είναι προσόντα της Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται λίγο στριφνή. Ο Σουλτς θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό», σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Ίσως έχοντας επίγνωση των αδυναμιών της η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τις προτάσεις των τηλεοπτικών δικτύων για μια πιο ζωντανή συζήτηση.

Πώς θα γίνει το ντιμπέιτ

Οι δύο υποψήφιοι θα δεχθούν ερωτήσεις από μια ομάδα τεσσάρων δημοσιογράφων: «Ένα στενό σχήμα» το οποίο επιθυμούσε η Μέρκελ, όπως τονίζει ο Σουλτς, ο οποίος φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σημερινή τηλεμαχία.

Πηγή: www.newsit.gr