Γερμανικές εκλογές: Ξεκίνησαν τα "μαγειρέματα" για νέο κυβερνητικό συνασπισμό


02-09-2017 17:57

Ακόμα δεν έχουν γίνει οι εκλογές στην Γερμανία και ήδη μαγειρεύονται οι… κυβερνητικοί συνασπισμοί. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε γνωστό πως δεν θα είχε πρόβλημα με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης τόσο με τους Φιλελέυθερους όσο και με τους Πράσινους, με τους ίδιους να δηλώνουν “ανοιχτοί” υπό προϋποθέσεις.

«Παρατηρώ με χαρά πόσο καλά εργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) υπό τον ηγεσία του (χριστιανοδημοκράτη) Αρμιν Λάσετ στο κρατίδιο Σλέσβιχ –Χολστάιν. Γι αυτό θα χαιρόμουν (αν γίνει) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Rheinische Post» σχετικά με τις Γερμανικές εκλογές. Απάντησε επίσης σε σχετικό ερώτημα πως δεν βλέπει κάποιο λάθος στη συνεργασία CDU-FDP όταν συγκυβέρνησαν από το 2009 έως το 2013.

«Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως να δοθούν και οι δύο ψήφοι (σ.σ. στην Γερμανία η ψήφος είναι διπλή, ένας σταυρός για οποιονδήποτε υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος και ένας άλλος για οποιοδήποτε επίσης κόμμα) στο CDU, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Επίσης, αναφερόμενη στους ελέγχους των συνόρων μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας λόγω του προσφυγικού είπε ότι «δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε στο ορατό μέλλον» και ότι βρίσκει «ευήκοον ους στις Βρυξέλλες για τα επιχειρήματα (επί του θέματος) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν».

Πηγή: www.newsit.gr