Αξιολόγηση στο Δημόσιο: "Υλοποιούμε ριζικές τομές" λέει η Γεροβασίλη


02-09-2017 15:23

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο μίλησε σε συνέντευξή της η Όλγα Γεροβασίλη. Οι αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους… πρώην.

«Οι αλλαγές που προωθούμε στη Δημόσια Διοίκηση στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα ισχυρής μεταρρυθμιστικής βούλησης της κυβέρνησης». Αυτό τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε συνέντευξη στα «Νέα».

«Αποδεικνύουμε ότι είναι εφικτό να υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές και ριζικές τομές χωρίς να χάνουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό», τόνισε ακόμη η υπουργός.

Γεροβασίλη για την διοικητική ανασυγκρότηση

Όπως αναφέρει, η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019 που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου: «Αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Ωστε αυτή να αποτελέσει πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, υποστηρίζοντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Διαβεβαιώνει ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου δεν θα επιτευχθεί με οριζόντιες απολύσεις. Ούτε με πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αλλά με την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποδοτικότητας με την επέκταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Δηλώνει ότι είναι κατανοητός ο φόβος των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση. Διότι, όπως εξηγεί, βασίζεται σε «τραυματικές εμπειρίες» προηγούμενων χρόνων. Όταν ορισμένοι απολύθηκαν: «γιατί θεωρήθηκαν βαρίδια που έπρεπε να αφαιρεθούν από το αερόστατο, προκειμένου οι επιβάτες της πολιτικής να ανεβαίνουν στην εκτίμηση της νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ευρώπης».

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση εισάγει ένα σύστημα πραγματικής αξιολόγησης. «Και όχι έναν αλγόριθμο απολύσεων και άλλων περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσλήψεων «ημετέρων» και για σκόπιμη σύγχυση γύρω από τα πραγματικά στοιχεία, τονίζει: «Δεν κρύβουμε τους «ημέτερους» κάτω από το χαλί γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι το υπουργείο προχωρά στη χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου προκειμένου: «Να εκλείψουν σε έναν ορίζοντα χρόνου οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα». Αυτό, καθώς άποψη της κυβέρνησης είναι ότι: «Οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα πρέπει να εργάζονται σταθερά και με αξιοπρεπείς μισθούς».

Γεροβασίλη

Αναφέρει, ακόμα, ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει στροφή στην Κεντροαριστερά. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε τις σοσιαλιστικές αρχές του «για να συναντήσει τον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει: «Η ακροδεξιά στροφή της είναι μια πολιτική πορεία και καθαρή επιλογή που αδικεί την ιστορία της». Επίσης, ότι «προβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εσωτερικό εχθρό, με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τις εκλογές του 2019 με λεξιλόγιο του 1949».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi