Στη σύνταξη μετά τον σάλο ο αστυνομικός: Σκοτώνουμε μόνο μαύρους [vid]


01-09-2017 16:53

Ο αστυνομικός που απειλούνταν με απόλυση για ρατσιστικά σχόλια που έκανε σε γυναίκα οδηγό ανακοίνωσε πως βγαίνει στη σύνταξη.

Ο αστυνομικός Γκρεγκ Άμποτ καταγράφηκε σε βίντεο να δηλώνει σε γυναίκα οδηγό πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί επειδή «εμείς σκοτώνουμε μόνο μαύρους». Ενώ της επέτρεψε να πιάσει το κινητό της, του είπε πως φοβόταν επειδή είχε δει «πάρα πολλά βίντεο με αστυνομικούς».

«Μα δεν είστε μαύρη», της απαντά ο Άμποτ στο βίντεο που τραβήχθηκε τον Ιούλιο 2016 από την κάμερά του. «Θυμηθείτε, εμείς δεν σκοτώνουμε παρά μόνο τους μαύρους».

Στο στόχαστρο ο αστυνομικός

Η ημερομηνία του βίντεο συμπίπτει με μια περίοδο ρατσιστικών εντάσεων κυρίως μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλε. Σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου του. Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος είχε διατυπώσει αίτημα να ανοίξουν αρχεία.

Ο Μάικ Ρέτζιστερ, ο υπεύθυνος της αστυνομίας της κομητείας Κομπ κοντά στην Ατλάντα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους πως ο αστυνομικός θα απομακρυνθεί από τη δύναμη της αστυνομίας επειδή «δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτού του είδους τα σχόλια κατά την επιβολή του νόμου». Ο υπεύθυνος χαρακτήρισε «ασυγχώρητα και ανάρμοστα» τα λόγια του αστυνομικού.

Η εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution αναφέρει πως παραλλήλως ο αστυνομικός Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ανωτέρους του ότι παίρνει τη σύνταξή του έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια υπηρεσίας.

Ο αστυνομικός σε έρευνα

Ο Suri Chadha Jimenez, που εκπροσωπεί τη γυναίκα οδηγό, τόνισε πως πιστεύει ότι ο αξιωματικός ήταν σαρκαστικός. Προσέθεσε ότι ήταν «απαράδεκτο» και σε κάνει «να μαζεύεσαι όταν το ακούς».

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγορός Lance LoRusso εξήγησε ότι ο Abbott προσπάθησε να κλιμακώσει μια κατάσταση. Ο Greg Abbott είναι ένας εξαιρετικά σεβαστός 28χρονος βετεράνος του αστυνομικού τμήματος της κομητείας Cobb.

«Συνεργαζόμαστε με την εσωτερική έρευνα του τμήματος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τα σχόλιά του θα πρέπει να τηρηθούν στο σύνολό τους για να κατανοήσουμε το περιεχόμενό τους.

Προσπαθούσε να αποκλιμακώσει μια κατάσταση που αφορούσε ένα μη συνεργάσιμο επιβάτη. Στο πλαίσιο αυτό οι παρατηρήσεις του αποσκοπούσαν σαφώς στην προσπάθεια συμμόρφωσης χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις του ίδιου του επιβάτη και τη συλλογιστική του να αποφύγει τη σύλληψη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ