Πρόεδρος μόνος ψάχνει – Ο Πούτιν θέλει γυναίκα υποψήφια για την προεδρία


01-09-2017 15:35

Βαρέθηκε να είναι πρόεδρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν; Χλωμό… Αλλά ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία ίσως ετοιμάζει μια… έκπληξη!

Του χρόνου γίνονται εκλογές στη Ρωσία και σύμφωνα με δημοσιεύματα το Κρεμλίνο, δηλαδή ο Πούτιν, ψάχνει μια γυναίκα για να «κατέβει» υποψήφια.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες ρωσική προεδρία.

Όπως γράφει, το Κρεμλίνο αναζητεί γυναίκα υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εξετάζονται ήδη 5-7 υποψηφιότητες, από τις οποίες τρεις, προέρχονται από το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία».

Οι… γυναίκες του Πούτιν

Πρόκειται για την πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Γυναικών Ρωσίας Νατάλια Βελίκαγια, την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Γονέων Ιρίνα Βόλινβετς και την Ιρίνα Πετελιάεβα που είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

Η Ιρίνα Βόλινβετς

Η Νατάλια Βελίκαγια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρόμοια συζήτηση μαζί της και θεωρεί σχεδόν απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Πετελιάεβα δήλωσε ότι επισήμως δεν της έχει γίνει τέτοια πρόταση, αλλά θα ήθελε να συμμετάσχει ως υποψήφια, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα για την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και αυτό είναι κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές».

Η Ιρίνα Πετελιάεβα

Πρόταση πάντως για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» γυναίκα και να αντικαταστήσει τον σημερινό αρχηγό του Σεργκέι Μορόνοφ έχει τεθεί, όπως δηλώνει στην εφημερίδα, στέλεχος του κόμματος.

Αναφέρει ότι ανεπίσημα έχει γίνει συζήτηση με την Πετελιάεβα, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί.

Όσον αφορά την Βόλινετς, η εφημερίδα γράφει ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της.

Η… άλλη υποψήφια

Μια άλλη πηγή προσκείμενη επίσης στην ρωσική προεδρία, την οποία επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, δηλώνει ότι έχει συζητηθεί η υποψηφιότητα μια γυναίκας που δεν είναι μέλος κανενός κόμματος.

«Ιδανική επιλογή είναι η Ξένια Σαμπτσάκ, (κόρη του εκλιπόντος δημοφιλούς πολιτικού και δημάρχου του Λένινγκραντ επί Μιχαήλ Γκορμπτασόφ Ανατόλι Σαμπτσάκ).

Η Ξένια Σαμπτσάκ

Η Σαμπτσάκ δίνει την εικόνα της σύγχρονης νέας σε ηλικία γυναίκας, η οποία θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Είναι έξυπνη, εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα, αλλά η εικόνα της δεν ανταποκρίνεται συνολικά στην εικόνα της παραδοσιακής Ρωσίδας και το ζήτημα είναι αν η ίδια δεχθεί».

Είναι πολλά τα σενάρια

Η συμμετοχή γυναικών ως υποψηφίων για την ρωσική προεδρία μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πολλά σενάρια θεατρικής υφής που θα παιχθούν στις προεδρικές εκλογές.

Αυτό υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ

Προς το παρόν μια από τις πιο ρεαλιστικές εκδοχές είναι η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία της παλιάς φρουράς των αρχηγών των κομμάτων.

Η άποψη αυτή ανήκει στον αναλυτή του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, Αντρέι Κολιάντιν.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η συμμετοχή γυναικών θα ενίσχυε το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα έδειχνε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν διακατέχεται από μισογυνισμό.

Προϊστορία

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο γυναίκες υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000 είχε κατέβει ως υποψήφια η νυν πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ελένα Πανφίλοβα.

Εκπροσώπησε το κόμμα «Αξιοπρέπεια των Πολιτών» και συγκέντρωσε το 1,01%.

Στις εκλογές του 2004 είχε συμμετάσχει η Ιρίνα Χαμακάντα («Συμμαχία των Δεξιών δυνάμεων»), η οποία είχε συγκεντρώσει το 3,84%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Vedomosti