Μαξίμου για ανάπτυξη: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα – Ας κινδυνολογεί η ΝΔ


01-09-2017 14:14

Με αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και υπόσχεση πως η προσπάθεια συνεχίζεται σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2017.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν «πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και όλα αυτά, όπως τονίζει το Μαξίμου, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογούσε και προέβλεπε «την επερχόμενη καταστροφή».

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», αναφέρει η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής.

Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε άνοδο 0,5%.

Σε ετήσια (δηλαδή σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου χρόνου) η άνοδος ήταν 0.8%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει…

* Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2% (+0,7% η ιδιωτική και 3,3% η Δημόσια)

* Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5%

* Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 3,1%

* Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1% και είναι αυτή η επίδοση η πιο δυσάρεστη για την οικονομία.

Παράλληλα, η στατιστική αρχή προχώρησε σε ελαφρά βελτίωση των εκτιμήσεων για το 2016.

Πηγή: www.newsit.gr