Φωτιά στη Ζάκυνθο: Νύχτα κόλαση! Κάηκε σπίτι στο χωριό Μαριές – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι


28-08-2017 7:00

– Γιγαντιαία επιχείρηση της πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο για να αντιμετωπιστεί η φωτιά που καίει από το Σάββατο το νησί

– Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ακόμη 60 πυροσβέστες

– Στις φλόγες παραδόθηκε σπίτι λίγο έξω από το χωριό Μαριές

– Απομακρύνθηκαν ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

– Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις με εναέρια μέσα

Τρίτη μέρα πύρινης κόλασης στη Ζάκυνθο. Το νησί έχει παραδοθεί στις φλόγες από το Σάββατο και παρά την τιτάνια προσπάθεια των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί η φωτιά.

Ήδη, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με ελικόπτερο Σινούκ, ενώ στη μάχη θα μπουν κι άλλα εναέρια μέσα.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους στο χωριό Μαριές, όπου η πυρκαγιά έκαψε σπίτι λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Περίπου στις 23:30 το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικίσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (27.08.2017) οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχώρησαν μέσα στο χωριό και μπήκαν στις αυλές των σπιτιών για να τα προστατεύσουν.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του δήμου.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως θέλησαν να μείνουν στο χωριό για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή, παρά την εφιαλτικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Μετά τις 02:00 οι φλόγες «έπεσαν» και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.

Τα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται σε Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές αλλά και Βασιλικό. ο δυσκολότερο μέτωπο είναι αυτό μεταξύ Αναφωνήτριας και Μαριών.

Η φωτιά κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους.

Με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο έφτασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στο νησί ακόμη 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού.

Νωρίς το πρωί αναμένεται να φτάσουν άλλα 7 οχήματα με 20 άνδρες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Μας εγκατέλειψαν!

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή, κατήγγειλαν ότι είναι μόνοι τους. «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν κάτοικοι των Μαριών.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από imerazante.gr

Πηγή: www.newsit.gr