Συγχαρητήρια από βουλετή της Εσθονικής κυβέρνησης στον Κοντονή – "Το συνέδριο αυτό είναι μια ντροπή"


23-08-2017 18:28

Συγχαρητήρια επιστολή για την απόφαση του να μην μετέχει στο συνέδριο στην Εσθονία σχετικά με τα «εγκλήματα κομμουνισμού και ναζισμού» έστειλε στον Σταύρο Κοντονή η Εσθονή Βουλευτής Oudekki Loone. Η Loone μάλισυα είναι μέλος του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας, του μεγαλύτερου από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο οποίο ανήκει και ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Στην επιστολή αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δικαιολόγησε τέλεια την απουσία του, ενώ σημειώνει ότι στην Εσθονία τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανοχή στην ναζιστική ιδεολογία. παράλληλα όμως υπογραμίζει πως δεν θα πρέπει να σχηματιστεί η γνώμη πως η Εσθονία είναι μια χώρα ναζί, και πως όσοι τους υποστηρίζουν είναι μειοψηφία.

Αναλυτικά η επιστολή

Στην επιστολή της βουλευτού αναφέρεται:

«Αξιότιμε Υπουργέ Σταύρο Κοντονή,

Θέλω να εκφράσω την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου για την απόφασή σας και την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο αποτρόπαιο συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Η αιτιολόγηση της απόφασής σας ήταν απλά τέλεια!

Δυστυχώς, τέτοιου είδους προσπάθειες σιωπηρής δικαιολόγησης του ναζιστικού καθεστώτος και της ναζιστικής ιδεολογίας είναι έντονα παρούσες στη σημερινή πολιτική ζωή της Εσθονίας. Η δική μου απόφαση να γιορτάσω την 9η Μαΐου ως ημέρα νίκης για τις συμμαχικές δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε οργή σε πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς. Προκάλεσε όμως και ένα κύμα υποστήριξης. Επομένως, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η Εσθονία δεν είναι μία χώρα ναζί και ότι εδώ, όπως και οπουδήποτε αλλού, οι ναζί και οι συμπαθούντες αυτούς είναι μια μειοψηφία.

Η απόφασή σας υπενθύμισε τις αληθινές ευρωπαϊκές αξίες και έδωσε δύναμη σε όλους όσους ανησυχούν για την αύξηση του κλίματος ψυχρού πολέμου, σε όλους όσους δεν ξεχνούν την ιστορία και που γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός και η ελευθερία μπορούν όχι μόνο να συνδυαστούν, αλλά ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος για την ελευθερία.

Το συνέδριο αυτό είναι μία ντροπή, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει μέλλον όταν δεν θα οργανώνονται πλέον εκδηλώσεις σαν και αυτήν. Εσείς απλώς βοηθήσατε αυτό το μέλλον να έρθει λίγο νωρίτερα».

Με εκτίμηση,

Oudekki Loone

Μέλος του Εσθονικού Κοινοβουλίου

Μέλος της Επιτροπής Άμυνας

Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων»

Πηγή: www.newsit.gr