"Ωδή" Μέρκελ στον Σόιμπλε: Κάποιοι τον λοιδορούν αλλά…


23-08-2017 13:58

Σε περίπτωση που – όπως όλα δείχνουν- η Άνγκελα Μέρκελ κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία και επανεκλεγεί, δύσκολα θα αλλάξει τον Βόλφγακγνκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός κι αν η αποθέωση που του επεφύλαξε ήταν για να του… χρυσώσει το χάπι.

Η Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη δημόσια τον Σόιμπλε για τα σχέδια δαπανών που έχει καταρτίσει και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες ότι το κόμμα της έχει εμμονή με το χρέος.

Περιέγραψε μάλιστα ως πράξη «δικαιοσύνης για τις γενιές» τις επιδόσεις της κυβέρνησής της στα θέματα προϋπολογισμού και δημιουργίας νέου χρέους.

Σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο Μούνστερ, η Μέρκελ συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και εκλέγεται εκεί. Θεωρείται ότι ανήκει στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, όπως και ο Σόιμπλε.

«Ο Γενς Σπαν γνωρίζει πόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λοιδορείται ως «ο άνθρωπος που μπορεί να σκεφτεί μόνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό»», δήλωσε η Μέρκελ.

Προσθέσει ότι το χρέος αποτελεί βάρος για τις επόμενες γενιές. «Θα επρόκειτο για την σημαντικότερη μορφή αδικίας αν παραδίδαμε ακόμη μεγαλύτερα βουνά χρέους, άρα είναι σωστή η δέσμευσή μας να μην δημιουργήσουμε νέο χρέος τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε.

Το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν πιστοί στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων επενδύσεων στην παιδεία, σε έργα υποδομής και στην καινοτομία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ