Ισπανία: Ελεύθερος ο Γερμανός συγγραφέας που συνελήφθη μετά από αίτημα της Τουρκίας

6613.jpg

20-08-2017 16:16

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Γερμανός συγγραφέας, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στη Γρανάδα της Ισπανίας κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Η μάχη άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη» μέχρι να υποβάλει η Άγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη αυτή το Σάββατο και κάλεσε τη Μαδρίτη να μην εκδόσει τον Ακανλί στην Τουρκία.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη του συγγραφέα, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει «να επεκτείνει τις εξουσίες του και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, να τρομοκρατήσει τις φωνές που του ασκούν κριτική και να τις καταδιώξει σε όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κολονίας Stadt-Anzeiger, που επικαλείται ως πηγή τον δικηγόρο Ιλιάς Ουγιάρ, ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1957 στην Τουρκία αλλά ζει από το 1992 στην Κολονία και έχει αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα. Συνελήφθη το πρωί του Σαββάδου στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Ο Ακανλί, ο οποίος έχει γράψει μια τριλογία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων, είχε κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία το 1989. Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη το 2010, πρωτοδίκως αθωώθηκε αλλά το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: www.newsit.gr