Προσωπική επίθεση Ερντογάν σε Γκάμπριελ: Ποιος είσαι εσύ που μιλάς για τον πρόεδρο;

6464.jpg

19-08-2017 20:27

Άλλο ένα επεισόδιο στην “κόντρα” Γερμανίας Τουρκίας εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες, μετά και την προτροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του που ζουν στην Γερμανία, ώστε να μην ψηφίσουν κανένα μεγάλο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. Μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η καγκελαρία ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να μην παρεμβαίνει, με τον Ερντογάν να του απαντάει ότι… δεν μπορεί να μιλάει γι αυτόν και ότι πρέπει να γνωρίζει τα όριά του.

Συγκεκριμένα “συνέστησε” σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να «γνωρίζει τα όριά του», λεγοντας: «Δεν έχει κανένα όριο! Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας;… Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπαθήσε να μας κάνει μάθημα… Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσο χρονών είσαι;».

Για αλαζονική στάση κάνει λόγο η Γερμανία

«Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρεμβάσεις» απάντησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της, του Στέφεν Ζάιμπερτ. «Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είχε γράψει λίγο νωρίτερα ο ίδιος στο Twitter. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που προέρχεται από το SPD, χαρακτήρισε «ασυνήθιστη ανάμιξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας τις δηλώσεις του Ερντογάν ενώ ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει χάσει κάθε μέτρο».

Ωστόσο σήμερα ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπερασπίστηκε σθεναρά τον Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του δεν απευθύνονταν παρά μόνο στους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία. «Αυτό ειπώθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δείτε όμως αυτές τις ασεβείς και πολύ αλαζονικές αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας.

Θέλω να καταδικάσω αυτές τις αντιδράσεις και την ασεβή φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Μποζντάγ κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία για ανάμιξη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. «Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πολύ σαφής» δεδομένου, όπως είπε, υποστήριξε το «όχι» στο δημοψήφισμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης την κατηγορία ότι το Βερολίνο ανέχεται και φιλοξενεί πραξικοπηματίες και Κούρδους αυτονομιστές του PKK. «Η Γερμανία στηρίζει το PKK. Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά η Γερμανία του παρέχει ξεκάθαρα προστασία», κατέληξε.

Πηγή: www.newsit.gr