Eurogroup: Συμφωνία – θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων – Αιματηρή λιτότητα μέχρι το 2060

800082-tsakalotos-dijsselbloem.jpg

16-06-2017 6:56

Eurogroup | Ειδήσεις: Στο «καναβάτσο» των δανειστών έπεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το βράδυ της Πέμπτης (15/06/2017), μετά και τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου για το ελληνικό ζήτημα. Παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να παρουσιάσει ως «τεράστια επιτυχία» το νέο deal που οδηγεί και τυπικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς το ζήτημα του χρέους, στο οποίο πόνταρε τα πάντα ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμφθηκε στις καλένδες, δηλαδή για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ για το ελληνικό χρέος, βάση παραμένει η συμφωνία του Μαΐου 2016, ενώ υιοθετήθηκε και ρήτρα ανάπτυξης.

Επί της ουσίας, ο συμβιβασμός που έκλεισε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας μάς οδηγεί σε δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις: Κατ’ αρχάς, συνιστά μια οδυνηρή ήττα τόσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμενε με αλλεπάλληλες δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο (σ.σ. η γνωστή φράση «too good to be true» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός) σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινείται συμμορφούμενη πλήρως ως προς τις υποδείξεις του Βερολίνου και των παρασκηνιακών παιχνιδιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναδεικνύεται ως το απόλυτο αφεντικό της Ευρώπης. Ο τελευταίος, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον αλήστου μνήμης ανθέλληνα Αυστριακό πρεσβευτή, Κλέμενς Μέττερνιχ (1773-1859), ο οποίος προσπαθούσε να κάνει το βίο αβίωτο στους Έλληνες, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Άλλες εποχές, αλλά οι μηχανορραφίες δεν άλλαξαν.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα συμφωνία – Τι θα γίνει με το ΔΝΤ

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060.

To ελληνικό ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. 

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα στα αγγλικά

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης μέσω Twitter ανέφερε πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την Ελλάδα. 

 

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Tσακαλώτος: Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα

Ο υπουργός Οικονομίας μετά το τέλος της συνεδριάσης τόνισε «Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup»

Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε. «Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα» Με τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι ανέφερε και υπογράμμισε .ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα

Ντάισελμπλουμ: Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά πέρας της συνεδρίασης τόνισε «Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα»,

«Συζητήσαμε αρκετά για την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο σημείο για το πρόγραμμα. Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα, με συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα, δήλωσε πως οι ελληνικές Αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

 

«Τα μέτρα που εφάρμοσε η Αθήνα διόρθωσαν τα προβλήματα, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε. Συζητήσαμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μηχανισμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών.

Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Θα εκταμιευθεί η δόση 8,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα».

«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος»

«Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του» ανέφερε κλείνοντας, ενώ συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές Αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr