Από τι εξαρτάται η αποτελεσματική μόνωση του σπιτιού

unnamed (1)

10-06-2017 12:44

Πολλές φορές χρησιμοποιείται για σπίτια και κτίσματα η φράση: “ Δεν έχει καλή μόνωση το σπίτι.” ή “ Πρέπει να κάνουμε καλύτερη μόνωση στο σπίτι . “ κ.ο.κ. Τι εννοούμε όμως με τις φράσεις αυτές; Συνήθως η ερμηνεία των φράσεων αυτών είναι ότι το σπίτι έχει πολύ ζέστη το καλοκαίρι και πολύ κρύο το χειμώνα. Έτσι οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι του σπιτιού αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας και μη αποδοτικότητας του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης του σπιτιού.

Οι αιτίες της κακής μόνωσης από άποψη διαρροής θερμότητας ( είτε ζέστης το χειμώνα είτε κρύου το καλοκαίρι ) εμπίπτουν σε πολλούς παράγοντες όπως τα κουφώματα, η θερμομόνωση των δομικών υλικών, η παλαιότητα του σπιτιού, το περιβάλλον του σπιτιού (γύρω γύρω από το οικόπεδο ), το ύψος του σπιτιού καθώς επίσης και αν έχει ταράτσα από πάνω και το είδος της. Πιο συγκεκριμένα για το τελευταίο αλλιώς αντιδρά σαν μονωτικό υλικό το κεραμίδι αλλιώς το τσιμέντο και αλλιώς αντιδρά το σπίτι γενικότερα θερμομονωτικά εάν βρίσκεται στον 2ο όροφο, παραδείγματος χάρη, σε μια πενταώροφη πολυκατοικία από το να βρίσκεται στον τελευταίο όροφο. Όλα τα παραπάνω σαν στοιχεία επηρεάζουν την θερμομόνωση του σπιτιού.

 

Μονωτικά Υλικά 

Όσον αφορά τα δομικά υλικά και τον βαθμό που επηρεάζουν την μόνωση ενός κτιρίου αξίζει να σημειωθεί ότι συνδέεται άμεσα με την παλαιότητα της κατασκευής και την αγωγιμότητα τους για την απώλεια θερμότητας. Όπως είναι προφανές, όσο πιο παλιά τόσο πιο ευάλωτη στη απώλεια θερμότητας είναι η κατασκευή. Ακόμα και σε κτίσματα παλαιάς κατασκευής η εξωτερική θερμομόνωση ή θερμοπρόσοψη είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση. H εξωτερική θερμομόνωση προσφέρει στα δομικά υλικά ευελιξία αφού το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται ως τελευταία στρώση της κατασκευής στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου. Τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική θερμομόνωση είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη και ο πετροβάμβακας . Η διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) είναι ένα οικολογικό προϊόν και το πλέον κατάλληλο και διαδεδομένο υλικό που αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για παλιές και νέες κατασκευές. Η εξηλασμένη πολυστερίνη και ο πετροβάμβακας είναι υλικά παλαιότερης τεχνογνωσίας, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ανθυγιεινά για τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις πλέον. Συγκεκριμένα πανευρωπαϊκά πάνω το 80% των έργων εξωτερικής θερμομόνωσης χρησιμοποιούν διογκωμένη πολυστερίνη.

unnamed

Θερμομόνωση ταράτσας

Σχετικά με την θερμομόνωση της ταράτσας μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια μονωτικά υλικά με αυτά της θερμοπρόσοψης με διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή και τις τεχνικές εφαρμογής. Τα αποτελέσματα μιας σωστής μόνωσης ταράτσας είναι αισθητά από τον πρώτο καιρό και βοηθούν εώς και 40% στη μείωση των θερμικών απωλειών του σπιτιού γενικότερα. Για τα διαμερίσματα που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο των πολυκατοικιών ή στους υψηλότερους ορόφους ισχύει το εξής φαινόμενο: η θερμότητα έχει την τάση να πηγαίνει από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα αέρα με αποτέλεσμα ο ψυχρός αέρας να κατέρχεται. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι το χειμώνα το σπίτι θα είναι πιο κρύο από ότι αν υπάρχει μόνωση ταράτσας και το καλοκαίρι πιο θερμό λόγω του ότι η θερμότητα των χαμηλότερων ορόφων ανεβαίνει στους ανώτερους.

Γενικότερα η μόνωση ενός σπιτιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως προαναφέρθηκε, αλλά η εξωτερική θερμομόνωση σε συνδυασμό με τη μόνωση ταράτσας ( εάν υπάρχει) αλλάζει ριζικά και σε μεγάλο βαθμό την εξοικονόμηση ενέργειας του νοικοκυριού σας και το επίπεδο διαβίωσης σας. Μάλιστα αφορά μια επένδυση που έχει σχετικά γρήγορη απόσβεση χρημάτων και έχει μακροχρόνιο ορίζοντα καθώς δεν είναι κάτι που σε μια πενταετία θα χρειαστεί συντήρηση ή επανάληψη. Οπότε πέραν της σημαντικής μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας η επένδυση σε εργασίες θερμομόνωσης είναι μια ενέργεια με σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μονώσεις επισκεφθείτε τους ειδικούς monosi-fragoulakis.gr


loading...