Τη μνήμη ενός Μαροκινού που δολοφονήθηκε Πρωτομαγιά από οπαδούς του Εθνικού Μετώπου τίμησε ο Μακρόν

789581-macron.jpg

01-05-2017 12:28

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τίμησε σήμερα 1η Μαΐου τη μνήμη ενός νεαρού Μαροκινού ο οποίος πνίγηκε στον Σηκουάνα πριν από 22 χρόνια, όταν μια ομάδα σκίνχεντ τον πέταξε στον ποταμό, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του Εθνικού Μετώπου.

Ο Μακρόν τήρησε ενός λεπτού σιγή στην όχθη του ποταμού, σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Λούβρου, ενώ κατέθεσε και ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια κάτω από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο στη μνήμη του Μπραχίμ Μπουαράμ. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι συνέβη» είπε στους δημοσιογράφους, παρουσία του γιου του Μπουαράμ, του Σαΐντ, σε μια ενέργεια που στρεφόταν σαφώς εναντίον του Εθνικού Μετώπου και της υποψήφιάς του για την προεδρία, τη Μαρίν Λεπέν.

Ο ανεξάρτητος πολιτικός επέκρινε επίσης τη δήλωση της Λεπέν που είπε πρόσφατα ότι το γαλλικό κράτος δεν ευθύνεται για τις μαζικές συλλήψεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα αγωνιστών μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο όχι μόνο εναντίον του (πολιτικού) προγράμματός της αλλά και της αντίληψής της για το τι είναι η δημοκρατία και τη Γαλλική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν.

s3.reutersmedia.net

Το 1995, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 29χρονος Μπουαράμ, πατέρας δύο παιδιών, σπρώχτηκε στον Σηκουάνα από τους σκίνχεντ που αποχωρούσαν από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν Λεπέν, που τότε ήταν ηγέτης του Εθνικού Μετώπου. Ο Μπουαράμ δεν ήξερε κολύμπι. Οι νεαροί τον παρακολούθησαν για λίγη ώρα να προσπαθεί να επιπλεύσει και μετά έφυγαν. Ο ένας τους καταδικάστηκε το 1998 σε κάθειρξη οκτώ ετών και άλλοι τρεις σε φυλάκιση πέντε ετών.

Την ίδια ώρα που ο Μακρόν τιμούσε τον Μπουαράμ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μιλούσε σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου κοντά στο άγαλμα της Ιωάννας της Λοραίνης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. «Ο Εμανουέλ Μακρόν περιοδεύει στα νεκροταφεία. Είναι κακό σημάδι για τον ίδιο», είπε στους συγκεντρωμένους, σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την «ρατσιστική  κληρονομιά» της γαλλικής ακροδεξιάς: την Κυριακή επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και την περασμένη εβδομάδα πήγε σε ένα χωριό που πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ReutersΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...