Λαγκάρντ: Επιμένει για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα – «Παραμένουν ανοιχτά θέματα για την αξιολόγηση»

787105-lagarde.jpg

20-04-2017 18:00

Στα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και στην… αιώνια κόντρα με τον Σοίμπλε γι΄αυτά αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο λογικά, διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable)».

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

«Εφικτή η συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ για να βελτιωθεί το διεθνές εμπόριο»

Από εκεί και πέρα, η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως πιστεύει στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να προστατευθεί καθώς αποτελεί μηχανή ανάπτυξης.

Η Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και άλλοι τρόποι στρέβλωσης του εμπορίου και του ανταγωνισμού, ωστόσο επέμεινε στο ότι χρειάζεται να αποφευχθούν «μέτρα προστατευτισμού».

«Από τις διάφορες επαφές που είχα με την κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) μέχρι στιγμής, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα κάνουμε πρόοδο, ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να υποστηρίξουμε και για να βελτιώσουμε πράγματι το σύστημα που έχουμε», κατέληξε η Λαγκάρντ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr