Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε 1% μέτρα και 1% αντίμετρα για κάθε χρόνο

550_334_593976

07-04-2017 18:21

Αυτό που συμφωνήθηκε ως στρατηγική τον Φλεβάρη στο Eurogroup (αντί να μιλάμε για τα μικρά και μετά για τα μεγάλα, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία) ολοκληρώθηκε, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όπως σε όλες τις συμφωνίες που υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και αυτά που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον λαό.

Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και αρνητικά μέτρα το 2019 και 1% του ΑΕΠ επίσης θετικά και αρνητικά το 2020.

Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς. Τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης και θα υλοποιηθούν αν είμαστε εντός των στόχων, σημείωσε ο ίδιος.

Τα θετικά μέτρα

Οπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα θετικά μέτρα το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτό το μείγμα κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζει τα σκληρά μέτρα και δημιουργεί τη βάση για ένα κράτος πρόνοιας, εκτίμησε.

Οπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, συμφωνήθηκε και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.

Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι στα εργασιακά δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lockout και αύξηση στις ομαδικές απολύσεις.

Οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε «κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα» στα μέσα του 2018, με επαναφορά της επεκτασιμότητας, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr