Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση, είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο

780542-stoyrnaras.jpg

27-03-2017 11:05

Αλλη μια προειδοποίηση – παρέμβαση για τις συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο σημειώνει, σε συνέντευξή του στο Capital.gr την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας» προειδοποιεί  ο Γ.  Στουρνάρας, που ξορκίζει το ενδεχόμενο της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες. «Έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης για να τελειώσει το πρόγραμμα» δηλώνει και προσθέτει πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πισωγύρισμα. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη το ’17 μετά το πολύ κακό 4 τρίμηνο του 2016, ενώ τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας μπορεί, ξεκαθαρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, να ξαναρίξει σε ύφεση την ελληνική οικονομία ολόκληρο το 2017. Ήδη η Citi προβλέπει ύφεση όλο το α’ εξάμηνο του ’17, ενώ προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη και η Barclays.

Η συμφωνία ούτως ή άλλως θα είναι οδυνηρή. Θα προβλέπει την μείωση των συντάξεων από το 2018, την μείωση του αφορολόγητου, ενώ οι προσπάθειες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην οποία είχε ποντάρει πολλά η κυβέρνηση θα μείνει στα χαρτιά. “Αυτό που δεν πρέπει επ’ ουδενί να τεθεί σε αμφιβολία, εξηγεί ο Γ. Στουρνάρας, είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”…. Exit για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οσον αφορά τις συντάξεις λέει:  “Το ερώτημα είναι: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων;” Το αφορολόγητο; “Αν συνδυαστεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών” έχει κάτι το θετικό, προσθέτει.

Για τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις τονίζει ότι «περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει απώλεια στόχων. Στόχων στην πραγματική οικονομία, στόχων δημοσιονομικών, στόχων κόκκινων δανείων».

Σε κάθε περίπτωση «αφήστε πρώτα να δούμε τη συμφωνία»… λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...