ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ Ερντογάν προς την Ευρώπη: Τι θα σας κάνω μετά το δημοψήφισμα

550_334_545520

24-03-2017 9:34

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ε.Ε. ενώ δεν πήρε πίσω καμία από τις ύβρεις και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, θα διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα επανεξετάσει τις σχέσεις της σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών,

Ο Τούρκος ηγέτης είπε χαρακτηριστικά ότι τα πάντα, «από το Α στο Ω» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, θα επανεξεταστούν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν άδεια σε εκδηλώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, την ώρα που απαγορεύουν σε Τούρκους αξιωματούχους να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του «ναι».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία υποστηρίζει την τρομοκρατία και τόνισε ότι δεν σκόπευε να επισκεφθεί την χώρα αυτή πριν από το δημοψήφισμα σε αντίθεση με όσα μετέδωσαν πρόσφατα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αποκάλυψε επίσης ότι τον Μάιο θα έχει «κατ’ ιδίαν» συνομιλίες με εκπροσώπους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι τα κορυφαία ζητήματα των διμερών συζητήσεων θα είναι η Συρία και η τύχη του Φετουλάχ Γκιουλέν του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που ζητά η Άγκυρα.

Σε απολογία ο Τούρκος Πρέσβης στην Ε.Ε

Στο μεταξύ, σε απολογία για τις δηλώσεις Ερντογάν, κάλεσε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας της ΕΕ, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS) της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως απάντησε σε ερώτηση του real.gr, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος θα πρέπει να εξηγήσει τις δηλώσεις Ερντογάν σε αρμόδιο γενικό διευθυντή της EEAS τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα η Γερμανία τον τελευταίο καιρό έχει παγώσει τις εξαγωγές όπλων και άλλων στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην καταπάτηση των ανθρωπινών δικαιώματων των Κούρδων.

Πηγή: real.gr