Επιχείρηση «κορδέλες»: Ο Τσίπρας κάνει εγκαίνια παντού για να παραμείνει στην εξουσία

778459-tsipras-egkainia.jpg

20-03-2017 7:18

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανός στο παιχνίδι της εξουσίας κάνει, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, ποντάροντας σε ένα ατέρμονο «γαϊτανάκι» εντυπώσεων, που περιλαμβάνει μπόλικα εγκαίνια μικρών και μεγάλων έργων, προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού σε ΔΕΚΟ και δάνεια.

Τη στιγμή που η δεύτερη αξιολόγηση πελαγοδρομεί, με τους πολίτες να αναρωτιούνται για ποιο ακριβώς ζήτημα διαπραγματεύεται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές (σ.σ. έχει ήδη συμφωνήσει σε όλα), ο κ. Τσίπρας πλασάρει δυνατά το αφήγημα της «παραγωγικής ανασυγκρότητησης».

Το γεγονός ότι μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται τέσσερις συνολικά αυτοκινητόδρομοι, δίνει ευκαιρία στον πρωθυπουργό να φιγουράρει ως ο άνθρωπος που «ξεβάλτωσε» τα μεγάλα έργα και τα παρέδωσε στην κοινωνία.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να κόψει κορδέλες εγκαινίων και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των ΕΣΠΑ αλλά και των υπολοίπων προγραμμάτων της ΕΕ, με την κυβέρνηση να… κυνηγάει πάση θυσία οτιδήποτε μπορεί να έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Και στο βάθος… η Παγκόσμια Τράπεζα!

Μέσα σε αυτό τον ξαφνικό «οργασμό» της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο πρωθυπουργός ευαγγελίζεται και την πάταξη της ανεργίας με ένα δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μόνο που στο σημείο αυτό, έρχεται «σφήνα» ο μόνιμος επικριτής της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρόλαβε να πει ότι ένας τέτοιος δανεισμός θα αποτελέσει «αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτού του είδους οι ατάκες από τον καθ’ ομολογία «γενικό δερβέναγα» της ΕΕ δείχνει πως η αναζήτηση πόρων από τρίτες πηγές, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ενεργοποιεί μια καθαρά αρνητική στάση από πλευράς Βερολίνου, που ούτως ή άλλως θέλει τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων σε επίπεδο οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα πληρωθεί ένας τέτοιος υπέρογκος δανεισμός στην Παγκόσμια Τράπεζα, τη στιγμή που η Ελλάδα επί επτά ολόκληρα χρόνια πληρώνει Μνημόνια, σε μια διαδικασία που θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο.

Δεν ακούμε τον κ. Τσίπρα να μιλάει για την εγχώρια οικονομική δύναμη, για τόνωση της επιχειρηματικότητας με παροχές κινήτρων.

Γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές: η Ελπίδα και η Ανάπτυξη έρχονται, τα ΕΣΠΑ να’ ναι καλά! Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει στο δόγμα «ανάπτυξη με ξένα κόλλυβα».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...