Ευρωπαίος αξιωματούχος «αδειάζει» Τσακαλώτο: Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος για συμφωνία

777904-eurogroup.jpg

16-03-2017 19:13

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Βρυξελλών όσον αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αφού κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος φρόντισε να «αδειάσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – ο οποίος έκανε λόγo στη Βουλή για συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου – υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Γιατί μπορεί να δήλωσε ότι «η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) είναι εφικτή σε μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δεν είναι πάντα και πολιτικά δυνατό».

Ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 20 Μαρτίου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε μάλιστα ότι για μία σειρά από θέματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Αθήνα και τις ελληνικές Αρχές, αν και «τεχνικά θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο», διευκρίνισε επίσης ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο παράγοντας της Ευρωζώνης απάντησε ότι «ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, είπε ότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα. Για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών. Απέκλεισε, πάντως, κάθε ενδεχόμενο τα εργασιακά να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.

Εξάλλου, ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Τέλος, όσον αφορά στην παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Αφού πρόσθεσε, δε, ότι επί της αρχής ο πρόεδρος του Eurogoup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους, κατέληξε πως «αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...