Ο Ερντογάν κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη: Τηρήστε πρώτα τις υποσχέσεις σας – Τι είπε με Μέρκελ


01-12-2016 19:58

Αμετανόητος και χωρίς διάθεση συμβιβασμού, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι όταν η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους, την ανθρωπιστική βοήθεια και το άνοιγμα νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, τότε και η Τουρκία θα δείξει καλή πρόθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε μάλιστα, στην ομιλία του ενώπιον περιφερειακών αξιωματούχων στο προεδρικό μέγαρο, ότι η χώρα του δεν έχει πλέον ενέργεια για να «κυνηγά» την Ευρώπη, αλλά και ότι «η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει πολιτικές και οικονομικές σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν θεωρεί πως οι καλές σχέσεις με την ανατολή αποτελούν εναλλακτική στη δύση, και αντίστροφα».

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν δικαιολόγησε τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του στη Συρία, όπου υποστηρίζει ομάδες ανταρτών στα βόρεια, λέγοντας ότι δεν έχουν στόχο μία χώρα ή ένα άτομο, αλλά τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία για να «τερματίσει την εξουσία του σκληρού (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ».

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Μέρκελ να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr