Δημοψήφισμα Ιταλία: Το ιταλικό δημοψήφισμα, εφαλτήριο των λαϊκιστών για την εξουσία;

750684-5472.jpg

01-12-2016 15:40

Ειδήσεις για ιταλικό δημοψήφισμα: Μετά τη Ρώμη και το Τορίνο, γιατί όχι η Ιταλία. Οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήδη έχει την εξουσία σε τριάντα πόλεις της χώρας, υπολογίζει στη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εξουσία.

Στην τελική ευθεία προς την ψηφοφορία, η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό γενοβέζο ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων είναι ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου.

Οι προσβολές που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπέπε Γκρίλο να φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγωμένη γουρούνα» μετά τις αρνητικές για εκείνον δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανταπέδωσε αναφερόμενος στα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τελευταία την εικόνα της ακεραιότητας που προβάλλει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο ιδρυτής του δεν «μάσησε» ποτέ τα λόγια του. Άλλωστε το διάσημο πλέον «Vaffanculo» που απηύθυνε για πρώτη φορά το 2007 σε συγκέντρωσή του θεωρήθηκε και το ιδρυτικό σύνθημα του κόμματός του.

«Εάν επικρατήσει το ‘όχι’, θα πάμε σε εκλογές», δηλώνει αδιάκοπα ο κωμικός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η τελευταία θα γίνει στο Τορίνο την Παρασκευή και θα είναι ο τελευταίος σταθμός του «TreNo Tour», της τελευταίας σιδηροδρομικής περιοδείας των οπαδών του, των «Grillini», σε ολόκληρη την Ιταλία υπέρ του «όχι».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Ματέο Ρέντσι και τίθεται σε δημοψήφισμα επιδιώκει να φέρει πολιτική σταθερότητα σε μία Ιταλία που έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις από το 1946 περιορίζοντας δραστικά την εξουσία της Γερουσίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (η δημοσίευση των αποτελεσμάτων απαγορεύεται δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία) δίνουν προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων υπέρ του «όχι».

2000

Μεγαγραφειοκράτες

Οι εκκλήσεις υπέρ του «ναι» του Μπαράκ Ομπάμα, της Άνγκελας Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν νερό στον μύλο του αυτοαποκαλούμενου «αντισυστημικού» Γκρίλο, μεγάλου αντιπάλου των «μεγαγραφειοκρατών».

Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από μία πλειοψηφία των Ιταλών μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι και σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι σε θέση να κερδίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr