Πλαστικό χρήμα: «Τα πάνω – κάτω» στις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

750642-plastiko_xrhma.jpg

01-12-2016 12:16

Δεν έχει τελειωμό το «ράβε-ξήλωνε» του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις πληρωμές που αφορούν το πλαστικό χρήμα.

Νέες αλλαγές πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών, στο τελικό σχέδιο που παρέδωσε στους δανειστές για τις συναλλαγές των πολιτών με κάρτες. 

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να καταφθάσει στη Βουλή προς ψήφιση σύντομα και πιθανότατα ακόμα και αύριο.

Στις σημαντικότερες αλλαγές σύμφωνα με το Capital.gr περιλαμβάνεται το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα γίνεται πιο εύκολη η παροχή καθώςμειώνεται για όσους έχουν σημαντικό εισόδημα το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με κάρτα, δημιουργούνται αντικίνητρα για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS ενώ σε κλοιό ηλεκτρονικού χρήματος μπαίνουν κλάδοι με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί.

Αναλυτικά οι αλλαγές

  • το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%. Έτσι για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ)
  • οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
  • οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.
  • καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet)
  • οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...