Το «σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης»: Κοιμάται 22 ώρες την ημέρα! (pics)

750072-sindromo-oraias-koimomenis.jpg

29-11-2016 19:43

Μια 22χρονη από την Βρετανία, είναι ένα από τα μόλις 100 άτομα που πιστεύεται πως πάσχουν από το σύνδρομο Kleine-Levin syndrome (KLS), ή αλλιώς από το «σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης».

Kοντά στα 17α γενέθλιά της, πριν από 5 χρόνια, η Beth Goodier αποκοιμήθηκε και δεν ξύπνησε πλήρως για τους επόμενους έξι μήνες. Κοιμόταν επί 22 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες βρισκόταν σε μια «θολή» κατάσταση ύπνου- ξύπνιου, έτρωγε λίγο, έπινε νερό και πήγαινε στην τουαλέτα.

Την τελευταία 5ετία, όπως υπολογίζει η μητέρα της Beth, Janine, η κοπέλα έχει κοιμηθεί το 75% του χρόνου.

Το σύνδρομο αυτό είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες περιόδους υπερβολικής ποσότητας ύπνου και αλλαγή συμπεριφοράς. Κατά την έναρξη ενός επεισοδίου ο ασθενής παρουσιάζει έντονη υπνηλία και μπορεί να κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και της νύχτας (υπερυπνία), ξυπνώντας μόνο για να φάει ή να πάει στην τουαλέτα.

Όταν ξυπνά, παρουσιάζει σύγχυση, αποπροσανατολισμό, πλήρη έλλειψη ενέργειας (λήθαργος), και έλλειψη συναισθημάτων (απάθεια). Δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει το σχολείο ή την εργασία του και δεν φροντίζει τον εαυτό του.

Λίγα είναι γνωστά για το τι προκαλεί τη διαταραχή και ακόμα λιγότερα για το πως το «σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης» μπορεί να θεραπευτεί.

Αυτό που γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι ότι η διαταραχή πλήττει κυρίως τους εφήβους -ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 16 έτη-και διαρκεί περίπου 13 χρόνια, καταστρέφοντας τα πιο παραγωγικά χρόνια των νεαρών ατόμων.

Εδώ και δυόμιση μήνες η Μπεθ βρίσκεται σε «νάρκη». Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, δυνατός θόρυβος ή ερεθίσματα από το περιβάλλον δεν μπορούν να την ξυπνήσουν με τη ζωή της να περνάει μεταξύ κρεβατιού και καναπέ.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που βγαίνει από το σπίτι της στο Cheshire για να πάει στον γιατρό, πρέπει να μετακινείται με αμαξίδιο αφού είναι πολύ κουρασμένη για να περπατήσει.

«Μπορεί να ξυπνήσει αύριο και τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να καλύψει όλα όσα δεν έζησε ενώ κοιμόταν. Θέλει να δει τους φίλους της να φτιάξει τα μαλλιά της. Κανείς δεν ξέρει πότε θα εκδηλωθεί και πάλι το σύνδρομο και θα πέσει για ύπνο» δηλώνει η μητέρα της στη Daily Mail.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του NewsbombΠΗΓΗ : Newsbomb.gr