Τζανακόπουλος: Μέτρα μετά το 2018 δεν θα γίνουν δεκτά

749946-tzanakopoulos_nea_metra.jpg

29-11-2016 14:40

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την β’ αξιολόγηση έως το τέλος της εβδομάδας και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τρίτη (29/11).

Όπως είπε, το 90% των θεμάτων της β’ αξιολόγησης έχουν κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υποχωρήσεις στα εργασιακά που αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είναι εφικτό και ρεαλιστικό να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος της εβδομάδας, χωρίς υποχωρήσεις στα εργασιακά και με προσπάθεια που θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.

Εν συνεχεία, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπορεί να γίνει και τυπικά έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε στο α’ τρίμηνο του 2017 η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, παρατήρησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018, και ειδικότερα για τα εργασιακά, «δεν μπορεί να δεχθεί λύσεις που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Οι εκλογές είναι αίτημα της ΝΔ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι είναι κάτι που επιδιώξει μετ’ επιτάσεως η ΝΔ και ενδεχομένως είναι κάτι που δημιουργεί εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

«Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε.

«Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου, θα διέκοπτε την αξιολόγηση, θα διέκοπτε τη συζήτηση -το μομέντουμ- για τη ρύθμιση του χρέους, για μετά το 2017 ή και ποτέ, η χώρα δεν θα έμπαινε στο QE, και η ΝΔ θα μπορούσε να επιβάλει σκληρή λιτότητα και 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.

«Το σενάριο των εκλογών δεν είναι υπαρκτό, όχι για λόγους που αφορούν την κυβέρνηση, αλλά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον της χώρας» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί, αλλά αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, εφόσον επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κούβα για τις εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Φιντελ Κάστρο, είναι από τους λίγους ηγέτες που θα εκφωνήσει επικήδειο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr