Κακοκαιρία: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Μυτιλήνης – Τεράστιες οι καταστροφές

749873-mytilhnh_kastastrofes.jpg

29-11-2016 11:19

Ειδήσεις: Καιρός |ΚακοκαιρίαΤο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος των καταστροφών που υπήρξαν σε όλη την περιοχή περιμετρικά της Μυτιλήνης και γενικότερα σε όλο το νησί.

Μέσα σε επτά ώρες, και έως τις 03:00 σήμερα τα ξημερώματα, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στα κεντρικά του νησιού, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν, να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής που ας σημειωθεί ότι παρέμενε έως τις 10 το πρωί πλημμυρισμένη.

Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκα δυτικά του νησιού. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους και αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο.

Επίσης στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.

Κλειστός αυτή την ώρα είναι ο κεντρικός δρόμος Άγρας – Μεσότοπου ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή.

Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στον άξονα του νησιού στην περιοχή Θερμή – Μανταμάδος.

Στο Πλωμάρι, στα νότια του νησιού, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου, Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της του νησιού. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των παραπάνω περιοχών.

 Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία του δήμου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία

Καιρός: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Σε ισχύ έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Χιόνια και στην ΑττικήΠΗΓΗ : Newsbomb.gr