Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να μείνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

749710-mitsotakis.jpg

28-11-2016 18:27

Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλεβνιέλεφ, και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ – Δέσμευση για μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα.

«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «συμπέσαμε ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με τη γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε δε, ότι η συνθήκη της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί με τις δηλώσεις του ο Ερντογάν, αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟϊκές σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι «είχα μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται – εδώ και πολλά χρόνια – στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, και πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα, και μόνο μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ακολούθως, αφού προσέθεσε, ότι μία τέτοια πολιτική «θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», αναφέροντας ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της».

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές, όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μοιράστηκαν «ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης». Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Τέλος, συζητήθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr