Κυπριακό: Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών

749680-eide.jpg

28-11-2016 17:23

Τι δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Το Μοντ Πελεράν 2 ήταν ένα πισωγύρισμα στη διαδικασία και χρειάζεται να βρούμε τρόπους για να κινηθούμε μπροστά, αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμη, αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε που μετά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί είπε πως και οι δύο ηγέτες, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα έχουν εκφράσει τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για λύση. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό» ανέφερε. 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά από τη συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Τ/κ ηγέτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών αλλά «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μην χάσουμε το μομέντουμ».

Αυτό είπε ο κ. Έιντε, ότι συζητούν τώρα και πρόσθεσε ότι είχε πολύ καλές και ειλικρινείς συζητήσεις για τις προκλήσεις που τώρα αντιμετωπίζουν. «Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, αυτή η εργασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αισθάνομαι ισχυρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστεί αυτό, αλλά δεν μπορούμε βεβαίως να προσποιούμαστε ότι αυτό που έγινε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν συνέβη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση των ηγετών, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία. Είχαν συζητηθεί κάποιες πιθανές ημερομηνίες, όταν ήταν στο Μοντ Πελεράν πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα και πως «τώρα είναι μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.com.cyΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...