Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί: Χαμηλές προσδοκίες για το χρέος εν όψει Eurogroup

749490-tsipras_moscovici.jpg

28-11-2016 8:54

Ειδήσεις | Πιέρ Μοσκοβισί: Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσβλέπονται πλέον σε στήριξη της Κομισιόν, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, να πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα (28/11/2016) διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μοσκοβισί στις 15:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις 17:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 18:15 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η επίσκεψη του Γάλλου Επιτρόπου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό ζήτημα, καθώς λίγο πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επικρατεί διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, με το Βερολίνο του κ. Σόιμπλε και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) του Κλάους Ρέγκλινγκ να επιμένουν στη σκληρή στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το «success story» που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε: «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup» και προσθέτει: «η συμφωνία του Μαϊου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρια πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν. Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάϊο».

Ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι είναι «απολύτως εφικτό» να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, όπως αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».

Διαβάστε περισσότερα σε λίγο…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr