Ξεπέρασαν τους 2.000 οι μετακλητοί υπάλληλοι. Εκτίναξη του κόστους μισθοδοσίας σε ένα χρόνο

749412-metaklitoi.png

27-11-2016 20:14

 Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης υπήρξε ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν την εξουσία.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση μεταφράζεται σε μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων που, βάσει των στοιχείων της απογραφής, για πρώτη φορά μετά 3,5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.000.

Η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε τον νόμο 4369, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι η σημαία τη αποκομματικοποίησης. Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, φροντίζει, όμως, να μην τον εφαρμόζει επί της ουσίας. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, όταν και αν αποφασίσει να εφαρμόσει τον νόμο, τα εν λόγω στελέχη θα έχουν πλεονεκτική θέση έναντι των νέων, αφού ο νόμος ορίζει ότι λαμβάνεται υπόψη η εργασιακή τους εμπειρία.

Στην πραγματικότητα έχει ανοίξει όσα «παράθυρα» απαιτούνται προκειμένου να μεγαλώσει το κομματικό κράτος, να διασφαλίσει ότι η πελατειακή λογική θα συνεχιστεί και κυρίως ότι θα δημιουργήσει έναν στρατό κομματικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση, ακόμη και όταν θα έχει παραδώσει την εξουσία.

 Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι μετακλητοί έχουν αυξηθεί κατά 166 άτομα. Ο αριθμός ισοδυναμεί με 16 διορισμούς μετακλητών ανά μήνα. Το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει αυξηθεί κατά 2,1%, δηλαδή 146 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr