Μοσκοβισί: Τώρα η καταλληλότερη στιγμή για την συζήτηση του ελληνικού χρέους

749317-moskovisi-ellhniko-xreos.jpg

27-11-2016 10:25

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, η καταλληλότερη στιγμή για την συζήτηση του ελληνικού χρέους.

Ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα, την Δευτέρα (28/11) ο Πιέρ Μοσκοβισί παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (stuff level agreement) τις επόμενες ημέρες, ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό απαιτεί τη συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

«Έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει «ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις».

Δηλώνει ακόμη ότι το πρόγραμμα του ΕΜΣ χτίστηκε πάνω στην αποδοχή συγκεκριμένων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του προγράμματος (2018) και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο στόχος αυτός, διαμηνύει, επανασυμφωνήθηκε το Μάιο από το Eurogroup και υπογραμμίστηκε η σημασία μιας σταθερής δημοσιονομικής τροχιάς.

Ο γάλλος επίτροπος αφήνει και υπαινιγμούς για το Βερολίνο, δηλώνοντας πως «οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, για τις ίδιες αλλά και για το όφελος όλων».

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, απέκλεισε μια απομείωση του χρέους, τονίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητεί.

Για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνει λόγο από την πλευρά του το υπουργείο ΟικονομικώνΠΗΓΗ : Newsbomb.gr