Προϋπολογισμός 2017: Κατατέθηκε στη Βουλή – Νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων

747595-vouli_proypologismos.jpg

21-11-2016 18:29

Νέα βάρη στους φορολογούμενους φέρνει ο προϋπολογισμός 2017.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προσθέσει στους Έλληνες που έχουν «γονατίσει» από τη φτώχεια και τις περικοπές νέα βάρη ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι περικοπές δαπανών θα φτάσουν 1,5 δις. ευρώ.

Προβλέπονται περικοπές 80,90 εκατ. ευρώ για μισθολογικές παρεμβάσεις, 88 εκατομύρια ευρώ από την Άμυνα και αύξηση εσόδων εποπτευόμενων νομικών προσώπων κατά 12,50 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα, αφού θα τους «κυνηγούν» άμεσοι και έμμεσοι φόροι. 

Από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να εισπραχθούν 25.108 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του 2016.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ, ενώ ο μνημονιακός στόχος είναι στο 1,75% πράγμα που δείχνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τον πήχη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται ψηλά προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων, τον οποίο η κυβέρνηση υπέγραψε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.

Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι μήπως η Eurostat αμφισβητήσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και βρεθεί προ της ενεργοποίησης του «κόφτη».

Ο πρϋπολογισμός κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr