Προσφυγικό – Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: Η αλληλεγγύη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια

748880-pavlopoulos-arxeiou.jpg

25-11-2016 13:10

Ειδήσεις | Προκόπης Παυλόπουλος: Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε σήμερα, Παρασκευή (25/11/2016) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή το Προσφυγικό, κατά την υποδοχή του προέδρου της της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Γιαν Xάματσεκ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«H Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει και οι οι υπόλοιποι εταίροι μας να επιδείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Η Αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, αλλά καθιερώνεται από την ίδια την Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλήρη ισχύ και η παραβίασή της επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι για την Ελλάδα το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά την συνοχή όλης της ΕΕ, ένα ζήτημα ανθρωπισμού, που αφορά γενικότερα τα θεμέλια της ΕΕ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι από ορισμένους Εταίρους μας υπάρχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Προσφυγικό, ιδίως στο πλαίσιο της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων που, όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνον σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της ΕΕ.

«Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν, είναι έξω από την πραγματικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «ίσως να μην αντιλαμβάνονται-αλλά πρέπει να το αντιληφθούν-ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ πέρα από αυτό. Και δεύτερον, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Όποιος δεν έχει θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να καταλάβει την ιδιομορφία των θαλασσίων συνόρων: Δηλαδή και να φυλάσσεις τα σύνορά σου και να είσαι σύμφωνος με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα του Ανθρώπου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής, αφού σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος, τόνισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο εξοπλισμού και επάνδρωσης, καθώς και στην από κοινού φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αφορά μόνο μια χώρα, αλλά αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που δικαιούνται άσυλο και στους οικονομικούς μετανάστες, σημειώνοντας ότι οι δεύτεροι πρέπει να βοηθηθούν και να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τις πατρίδες τους.

Ειδική αναφορά έκανε και στην κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι η Τσεχία αναμένει τις εξελίξεις στην περιοχή μετά και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική Προεδρία και πρόσθεσε ότι o τερματισμός του πολέμου στη Συρία θα συμβάλλει καθοριστικά και στην μείωση των προσφυγικών ρευμάτων.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις σχετικά με τον Προκόπη ΠαυλόπουλοΠΗΓΗ : Newsbomb.gr